O Velikonocích zemřelo na silnicích 6 lidí, bouralo se i na Jižní spojce

Hasiči měli plné ruce práce
Zobrazit fotogalerii (8)
 

O jednoho člověka méně než loni zemřelo o letošních Velikonocích na českých silnicích. Přesto je šest vyhaslých životů strašidelná statistika. Nejhorší byla sobota, kdy si nehody vybraly daň v podobě tří mrtvých. Ošklivě vypadající bouračka se stala i v pondělí odpoledne na Jižní spojce, naštěstí skončila "jen" zraněním řidiče. 

Na českých silnicích bylo o velikonočních svátcích více než tři tisíce policistů. Přesto ani dlouho dopředu avizovaná akce nezabránila tomu, aby se na vozovkách umíralo. Dobrou zprávou však může být alespoň to, že se počet mrtvých v tomto období daří snižovat. Vždyť například nehody v roce 2003 si vyžádaly hned pětadvacet obětí!

Loni policisté během velikonočního víkendu zkontrolovali kolem 50 tisíc aut. Stejný počet se očekává i letos.

Jako vždy má na bouračkách největší podíl příliš vysoká rychlost v kombinaci s nepozorností. "Když to občas vidím, tak žasnu, že jsem vůbec ještě naživu. Nechápu, jak někteří lidé mohli vůbec dostat řidičák," kroutil hlavou pan Jiří, který prakticky každý víkend jezdí na chatu do obce Chyňava ve Středočeském kraji. Takový pocit však nemá zdaleka jen on.

Přitom některé nehody mají nejen smrtelné následky, mohou však také zasáhnout životní prostředí. Hasiči mají třeba plné ruce práce s únikem pohonných hmot. Tak jako v pondělí odpoledne na Jižní spojce u lanového mostu. "Převrátilo se tam osobní vozidlo ve směru do Štěrbohol. Při nehodě došlo ke zranění jednoho člověka," potvrdil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Bylo malým zázrakem, že řidič Citroënu nerozšířil statistiku mrtvých. Podle posledních informací není v ohrožení života, jeho zranění byla "jen" středně těžká. Přesto, že byla komunikace v jednom pruhu průjezdná, nabíralo se zde zpoždění. Celý zásah trval několik desítek minut, hasiči museli zasypat vyteklé provozní kapaliny a zamést střepy ze silnice.