Voda ze studen jim nestačí: Vitice tak přišly s originálním řešením

Nejhorší je to v Dobrém Poli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už delší dobu se ví, že napojení Vitic na vodovod je nedostatečné. V posledních letech se tak málo vody skloňuje snad ve všech pádech. Hodně se přemýšlí, jak podobným problémům předcházet. S jedním nápadem teď přišel i starosta obce Luděk Urbanec. Ujme se jeho myšlenka?

Plnohodnotným vodovodem je v současné době napojeno pouze Dobré Pole, které využívá přivaděče JEKOZ, jež zásobuje pitnou vodou také třeba město Kouřim. Jenže je tu menší problém. Jeho kapacita je značně omezená a přivádět jím vodu i do Vitic nebo do dalších obcí zkrátka nejde. 

Zásobování přináší potíže

Jenomže paradoxně i v Dobrém Poli, kde by mělo být vše v pořádku, se také hromadí stížnosti. Především pak v létě, kdy si obyvatelé stěžují na malý tlak vody, v části obce pak dokonce voda neměla jednu dobu téct vůbec. 

Pokud jde o Vitice, ty sice jsou napojeny na vodovod, který patří ZD Podlipan. Ovšem zdaleka nejde o plnohodnoutný stav a právě tento vodovod by nutně potřeboval obnovu zdroje. Ostatně obce využívají hodně svých vlastních studen. Během par dní dní se však stává, že voda prostě zmizí.  

Jiskřičku naděje momentálně zažehl nejen starosta Vitic Luděk Urbanec, ale také ostatní zastupitelé. Jedná se o vybudování vlastní úpravny vody. "Případným problémům ve Viticích nebo v jiných obcích, které pod nás spadají, se snažíme předejít zájmem o vybudování nového vodovodu tak, abychom měli případnou zálohu, až nebude voda ve studních," potvrdil nám Urbanec. 

Vitice jsou obcí, která leží v okrese Kolín asi 6 kilometrů jihovýchodně od Českého Brodu. Žije tam asi tisíc obyvatel a jejich katastrální území čítá asi 2 238 ha.

Nápad skvělý, jenže…

Vybudovat vlastní úpravnu vody se zdá jako nápad, který by mohl vyřešit současné problémy a dalším předcházet. Jenže to má háček. "Zatím největším zádrhelem je fakt, že v okolí neexistují žádné možnosti připojení na přivaděče vody z dostatečně kapacitních zdrojů. Je proto nutné sladit postup při záměru vybudovat vodovodní síť. Dokud totiž nevím, kam vybudovaný vodovod připojím, nemá smysl v obcích dělat potrubí," popsal starosta situaci. Je tedy jasné, že realizace celého nápadu nebude vůbec snadná. 

Úpravna vody však není jediným plánem, které Vitice a okolní obce mají. Nachází se v nich totiž hned čtrnáct studní. Ty ale momentálně potřebují vyzkoušet a také vyčistit. Až se tak stane, mohly by se stát do budoucna záložním zdrojem vody během výpadku nebo v letních měsících. 

Nový vodovod se řeší i v Byšičkách

Tam by se měli obyvatelé již ke konci letošního roku konečně dočkat, na něco podobného totiž čekají dlouhých šestnáct let. V Byšičkách však nechybí jen připojení na vodovod, ale také na kanalizaci. 

Někteří obyvatelé jsou lehce skeptičtí, nicméně uklidnění přišlo přímo od vedoucího odboru městského investora v Lysé nad Labem Jana Štěpánka. "Rozhodně se nejedná o planý slib. Kolaudace musí byt do konce letošního roku s ohledem na dotaci."