Tolary, vejce a hasiči: Tak vidí "své" Velvary starosta Radim Wolák

Starosta při akci na Velvarském vajíčkobraní.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Velvary kráčí kupředu. O jejich budoucnosti jsme si povídali se starostou Radimem Wolákem. Ten dobře ví, že má před sebou ještě pořádný kus práce, než bude úplně spokojený. Takže si dejte vajíčka natvrdo a vyrazte tam za kulturou! Proč? Čtěte a dozvíte se. 

Starosta Radim Wolák je ve funkci evidentně ve svém živlu. Má rád výzvy, staví se k nim čelem. Velké plány, které má, vás možná překvapí stejně jako bohatý společenský život Velvar.

V politice jste od roku 2014, jak se vám v ní líbí? 
Já to spíš beru tak, že jde o práci ve městě a ne o politiku. Alespoň u nás ve Velvarech, za což děkuji všem spolupracovníkům. Je to každodenní zajímavá a pestrá činnost. A zatím ráno vstávám s tím, že jdu rád do práce. Co víc si přát?

Zkusíte se pochválit za to, co se vám ve Velvarech daří... 
Nebudu se chválit. To musí dělat moje práce. Přesto pořád vidím další úkoly, které je třeba řešit. Těší mě hlavně zájem lidí o město. To, že chtějí, aby vzkvétalo, a nebojí se pro to sami něco udělat. 

S pochvalou jsem tedy neuspěla, dobrá. Co se vám tedy naopak nedaří? 
Je toho spousta, co zlepšovat. Jde často o věci, které nemůžeme rozhodnout a udělat jako město sami, pereme se i s nedostatkem peněz. Věřím, že dlouhodobá práce pomůže něco z toho vyřešit

A konkrétně? 
No například jde o stav dopravy, hlavní cesty ve městě jsou totiž kraje. Také máme mostní provizorium a je velkou otázkou, kdy se podaří most rekonstruovat, nebo postavit nový. Potřeba je také sehnat peníze na kanalizaci v místních částech, na kterou už máme i projekty. Jenže na dotace bohužel nedosáhneme. Ale nezoufáme si, snažíme se, co to jde.

Berete to jako výzvy? Ostatně, jaké na Velvary čekají? 
Výzev je v tomto roce spousta. V první polovině roku jde především o opravy. Velvary jsou městem památek, tak i letos některým pomůžeme. Pokračovat se bude v rekonstrukci kostela sv. Jiří, kde se budou dělat vitráže. Podařilo se nám do vlastnictví získat starou renesanční branku, kterou chceme rovněž opravit. Opraví se nějaké fasády, plánujeme pár chodníků a nějakou tu silnici. Letošní rok je navíc ve znamení  krizového řízení. Město musí být připravené na živelné pohromy. Hasiči dostanou novou cisternu, v průběhu léta město vybuduje nový varovný systém. Na obě akce máme částečně dotační prostředky, zažádáno je o další projekty - vodohospodářské, krajinné, dopravní. Nyní čekáme na výsledky, uvidíme, co se zadaří a co zvládneme vlastními silami. Už dlouho pracujeme na obnově plovárny na Malovarském rybníce, do které se rukama zapojuje celé město. Je pořád co dělat!

Co vy sám cítíte jako největší úkol z těch, co jste vyjmenoval?
Sbíráme síly na opravu hotelu Záložna v centru města. Dříve to byla chlouba města, dnes ruina. Objekt odkoupila společnost Comax s tím, že ji věnuje městu. Už vzniká i projekt na obnovu Záložny, tak, aby mohla sloužit kulturním akcím a setkávání spolků. Je skvělé, že se do příprav zapojilo celé město, máme šanci oživit náměstí, vybudovat místo, kde bude pulsovat dění. Bude to velká investice a je třeba vše dobře promyslet, hlavně hledáme podporu, partnery a, samozřejmě, peníze. Jde o desítky milionů korun. Sice šetříme, ale to nestačí.

Radim Wolák se ke starostování dostal přes sdružení, které se zasazovalo o obnovu plovárny. Dnes se mu daří skloubit práci učitele na Karlově univerzitě s prací pro Velvary.
Když 12. listopadu 2014 nastoupil do funkce, zjistil, že se mu mediální studia vlastně skvěle hodí. Efektivní komunikace je totiž pro starostu zásadní.

Velvary kulturně žijí jako málokteré město. Jak je to možné?
Spolky tady vždycky byly aktivní a kultura bohatá a živá. Lidé se sdružují do sportovních i kulturních organizací. Máme nejstarší hasičský sbor! Skvěle fungují i dva kulturní spolky Natvrdlí a Človíček. Organizují množství společenských akcí včetně divadelních přestavení. Velkým spolkem je i spolek seniorů. Spolek Kostka pak funguje v bývalé synagoze. Perfektní jsou i naše tři školy a o program se starají i 2 muzea a 4 galerijní expozice. Dění je zkrátka stašně moc. Skoro tak, že se o víkendu nedá všechno stihnout. Štestím je množství angažovaných lidí, což se město snaží podporovat. Ročně rozdělíme 600 tisíc, což je na tak velké město dost. 

Vy sám určitě straníte spolu Natvrdlí, protože jste z něj vzešel, je to tak? 
Nesmím stranit nikomu, ale vlastně bych se nejspíše měl stát členem všech spolků ve městě. Jenom jestli mě vezmou? Rozhodně ale vyznávám myšlenku tvrdovaječnictví jako myšlenkového směru! A jak je vidět z naší pravidelné cesty z vejci do Prahy, k niž se houfně  připojují starostové okolních měst, je to směr jediný správný.

Ó, Velvary                                   Ó, Velvary, ó, Velvary,
kde jsou mé tolary?
Ó, Velvary, ó, Velvary,
kde jsou mé tolary?
Jed' jsem, pil jsem,
hodoval jsem,
hezké holky miloval jsem,
ó, Velvary, ó, Velvary,
kde jsou mé tolary?
Ó, Velvary, ó, Velvary,
kde jsou mé tolary?

Vezme vás i spolek seniorů? 
No možná ani ne, oni jsou duchem stále mladí, mladší než já, takže mám obavy, jestli jim budu stačit.

5 slov která vystihují Velvary? 
Tolary - to kvůli známé písničce.
Vejce - na tvrdo, to je jasné!
Hasiči - jsme kolébkou hasičstva.
Lidé - protože bez nich by to nešlo a jsou skvělí!
Domov - a krásnej!