Starosta Kutné Hory Martin Starý: Kdo řekne, že nepochybil, tak lže

Starosta Kutné Hory Martin Starý
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na nic si nehraje. Když šlápne vedle, přizná to a poučí se. Co si myslí o komunální politice starosta Kutné Hory Martin Starý, koho by volil za prezidenta a co dělá pro město? 

Jak vnímáte komunální politiku?
Jde o to, co si pod tím kdo představí. Pro někoho je politika osobním nástrojem pro prosazování svých výhod, pro jiného je to způsob, jak zlepšit život ve městě, ve kterém jste doposud žil a pracoval jako řadový občan. 

Kutnohorská změna je stranou, která je tvořena odborníky z různých oborů, kteří mají zkušenosti s komunální politikou a také se vyznají v sociálně zdravotní oblasti, cestovním ruchu, technologiích a dalších oblastí. Navíc jim není lhostejná politická a občanská scéna v Kutné Hoře. Jejich hlavním přáním je, aby se vedení města co nejvíce otevřelo svým občanům, především pak mladým lidem a umožnilo jim podílet se na veřejném životě a rozvoji města. 

K čemu se přikláníte vy?

Já se přikláním k tomu druhému postoji a byl bych rád, aby místní komunální politika byla brána jako cesta k tomu, jak můžeme všichni nebo většina zastupitelů táhnout za jeden provaz ve zlepšování života v Kutné Hoře. 

Hezká myšlenka, ale jak na to?
Měli bychom se oprostit od všech osobních půtek. Od toho, co bylo, a soustředit se na to, že správa města není jen o jednom volebním období, ale že je to věc plánování na roky dopředu. Pak by mělo být jedno, zda sedí na místě ten či onen, ale důležité musí být především to, zda bylo rozhodnutí správné, či nikoliv.

Bc. Martin Starý

  • věk: 38 let 
  • vystudoval Gymnázium Jiřího Ortena
  • zakladatel ekologicky orientovaného sdružení Denemark
  • v čele Kutné Hory v roce 2014 vystřídal Ivo Šance
  • působí v politické straně Kutnohorská změna
  • motto: „Komunální politika není o politických stranách, ale o lidech a jejich společném cíli - zlepšit život ve městě.“

Máte něco, na co jste jako starosta hrdý, co se vám povedlo?
Vrátím se k první odpovědi. Z mého pohledu to může být úspěch, v očích občanů naopak prohra. Navíc to nikdy není jen můj osobní úspěch, ale vždy za dokončeným projektem stojí práce mnoha lidí. 

Tak se pochlubte…
Jsem moc rád, že se nám podařilo získat 90milionovou dotaci na revitalizaci Vlašského dvora a parku, i když nám nikdo nevěřil. 

Co ještě vás zahřeje u srdce?
Drobných úspěchů by bylo samozřejmě víc, ale pro mne osobně je spíše důležité, jak tyto „naše“ úspěchy vnímají občané ve městě. Osobně jsem moc rád, že se podařilo prodat budovu pivovaru českému investorovi, který do 2 let vrátil do Kutné Hory vaření piva. To považuji za obrovský úspěch jako kutnohorský patriot i jako starosta.

A co se ve městě děje teď, na čem děláte?
Do konce roku bychom chtěli mít hotové některé komunikace, na které se čekalo několik let – ulice Na Náměti, Česká, na Kaňku. Bude z větší části dokončená II. etapa sportovní haly, revitalizace parku pod Vlašským dvorem a plno dalších menších projektů. 

Co nějaké větší projekty?
Je zažádáno o dotace na rekonstrukci bývalé školy Na Náměti, kde by měla vzniknout nová knihovna (zhruba 105 milionů korun). Je v běhu i žádost o dotaci na rozšíření výuky technických předmětů na základních školách (zhruba 75 milionů korun) a rekonstrukci Sankturinovského domu (zhruba 55 milonů korun). 

Bylo nějaké rozhodnutí, kterého jste jako starosta zpětně litoval, co byste dnes udělal jinak?
Určitě je takových rozhodnutí hodně. Kdo řekne, že nepochybil, tak lže. Důležité je, aby se z těchto chybných rozhodnutí člověk především poučil.

Revitalizace Vlašského dvora je v plném proudu. Do konce roku by mělo být z 80 % hotovo a na jaře příštího roku by se měl park kompletně otevřít. Expozice a administrativní části budovy by pak měly být hotovy do konce roku 2018. 

 

 

Už máte svého favorita v rámci nadcházejících prezidentských voleb?
Nemám. Možná se ještě nějaké překvapení objeví. Z mého pohledu ani jeden z kandidátů nesplňuje 100% mé představy. Rozhodnu se, až bude kampaň v plném proudu.