Jak se zbavit akné? Jednoduše a navždy

Akné je opravdu morem náctiletých
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to jedno z největších kosmetických trápení. Hlavně pak pro osoby, které jsou starší třiceti let. Naštěstí jsou ale způsoby, jak s akné bojovat, a co udělat pro to, abychom se ho definitivně zbavili.

Pro začátek je určitě dobré smířit se s tím, že pupínky nikdy nezmizí do rána a že kromě precizní péče o pleť budete muset poměrně razantně změnit svůj životní styl. Na pupínky má totiž vliv ještě spousta dalších věcí.

Například se jedná o to, jakým způsobem jíte, zda kouříte a nebo také v jakém prostředí žijete a jak moc se stresujete. Za hodně ale můžete vděčit i svým rodičům. Pokud se právě oni potýkali nebo stále potýkají s akné, pak se mu většinou nevyhnete ani vy. 

Hodně důležitá je také trpělivost. Můžete klidně kombinovat několik přípravků, nicméně vůbec se nedoporučuje je rychle střídat. Pokožka totiž na ošetření reaguje poměrně dlouho a to, co na tu vaši efektivně funguje, se tak dozvíte nejdříve tak za měsíc. 

Klíčový je čas

Prakticky nejdůležitějším faktem je v tomto případě podchytit akné včas. Varovat by vás dostatečně měly rozšířené mazové žlázky, černé tečky nebo drobné zánětlivé pupínky. Právě to by měl být impulz k tomu, abyste se svěřili do rukou kosmetičky a začali pečovat o svou pleť skutečně systematicky. 

Pokud trápí akné i vaše rodiče, pak se nestyďte vyrazit k dermatologovi hned. Důvodem je prevence před těžšími formami akné. Těch se pak v budoucnu budete zbavovat daleko hůře a nepomůže vám s nimi ani kosmetička. 

V pubertě zkuste kosmetiku

Pokud máte v pubertě čistou a hladkou pleť, pak je to něco jako výhra v loterii. Akné totiž sužuje 90 % mladých lidí. Za problémy stojí hodně hormonální bouře, kterou těla dospívajících procházejí. Krev zvyšuje produkci mužských pohlavních hormonů, které rozhazují fungování mazových žláz. 

Sáhnout se v tomto případě vyplatí k adstringentní vodě, která parádně stáhne póry. Další kosmetika by se pak měla volit podle stavu pleti. Mírně mastná pleť by se měla léčit pomocí krémů. V úporných případech to pak chce návštěvu lékaře. 

Acne vulgaris neboli akné je jedno z nejvíce častých chronických onemocnění kůže. Během života alespoň jednou postihne 85-100 % lidí. Vzniká v důsledku uzavření mazových žláz, což způsobuje jejich zanícení. 

Po třicítce už jen laser

Bohužel puberta není jediným obdobím, kdy vám může akné ničit život. Někoho se hodně drží i po třicítce. Někdy dokonce napadne i osoby, které nikdy s ničím podobným problémy neměly. Pouze kosmetika pak v tomto případě většinou nestačí. 

V tomto případě totiž mohou za produkci velkého množství mazu spíše hormonální výkyvy. Proto se také léčba týká právě hlavně hormonů. Pleti tak hodně pomůže především laserové ošetření pleti, které projevy akné dokáže potlačit. 

Pleť je trochu jako zrcadlo

Kdo se totiž cpe nezdravými a tučnými jídly, žije ve stresu a ještě do toho málo spí, tak ho čeká nepříjemná budoucnost ve formě uhrovité pleti. Tělo pak jednoduše volá o pomoc, a to právě formou akné, chce totiž změnu v životním stylu.

Především si žádá daleko více spánku, omezení cigaret, ale předveším zdravou stravu! Hodně je také důležité, aby se kůže dehydratovala, tudíž by se neměl podceňovat pitný režim. Stavu vaší pleti velmi prospějí také detoxikační kúry. 

Hlavní příčiny tvorby akné:

  • dědičnost
  • hormonální aktivita
  • stres, jenž způsobuje zvýšenou produkci adrenalinu
  • bakterie usazená v pórech
  • používání anabolických steroidů
  • nahromadění odumřelých buněk kůže
  • podráždění kůže a jakýkoliv druh škrábání