Srnec skončil uvnitř kabiny kamionu. Je lepší zvíře srazit, nebo se mu snažit vyhnout?

 

Podobné nehody jsou noční můrou každého řidiče, protože jim prakticky nejde zabránit. Šofér kamionu se u obce Krásná Hora nad Vltavou pořádně divil, když mu na sedadle spolujezdce doslova přistál srnec. 

Srážka se zvířetem není nic neobvyklého. Podobné nehody se stávají pozdě večer a hlavně pak brzo ráno, kdy si zvěř chodí pro potravu. Zejména v jarních týdnech jsou tyto bouračky druhou nejčastější příčinou ze všech, které se na našich silnicích stanou. Bohužel to nikdy není nic, co by se dalo jen tak přejít a pokračovat v cestě.

Myslivec rozhodl jasně

Když hasiči ze Sedlčan dojeli na místo střetu tahače Scania se srncem mezi obcemi Krásná Hora a Krašovice v okrese Příbram, nestačili se divit. "Zvíře prorazilo čelní sklo a skončilo zraněné uvnitř kabiny. Řidič soupravu okamžitě zastavil a opustil kabinu z obav o vlastní bezpečnost," potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel. 

Pokud jedete pomalu a máte přehled, dá se střetu celkem snadno zabránit například přejetím do protisměru. Pokud jedete rychle a zvířete se leknete, je podle odborníků často lepší do zvířete najet, než si úhybným manévrem koledovat o náraz do stromu či protijedoucího vozidla. Strom je nejhorší možností. Nemá deformační zónu, neposune se ani o píď. Takže síla nárazu jde do vozu, což často končí smrtí.

Zatímco muž utrpěl jen lehká zranění a ošetřen byl na místě, zvíře dopadlo mnohem hůř. Přivolaný myslivec ho byl totiž nucen utratit. Až poté mohli hasiči srnce z kabiny bezpečně vyndat.

Při podobných nehodách je vždy nejdůležitější moment rozhodnutí, ta nepatrná chvilka, která určí další scénář "případu". Je totiž zásadní otázka, zda zvíře v nebezpečné situaci opravdu nekompromisně "srazit", nebo se spíš pokoušet o nějaký odvážný, většinou i dost nebezpečný manévr. 

Může se totiž snadno stát, že sice možná hrdinně zachráníte život čtyřnohému obyvateli lesa, ale sami skončíte v lepším případě s rozbitým autem, pár modřinami a boulí na hlavě. V hustším provozu samozřejmě hrozí i čelní srážka s protijedoucím autem, což nemůže značit nic dobrého. 

Co dělat, když už ke srážce se zvěří dojde?

  • vystoupit z auta a podívat se na rozsah způsobených škod, hlavně je třeba zkontrolovat funkčnost a pojízdnost auta a také se samozřejmě přesvědčit o zdravotním stavu zvířete
  • zavolat policii, která v případě, že jde o divokou zvěř, sama informuje myslivce
  • pokud máte havarijní pojištění nebo povinné ručení, jehož součástí je pojištění střetu se zvěří, musíte vše zdokumentovat (popsat a nafotit) a poté do pojišťovny zavolat

Pokud srazíte "jen" domácí zvíře a je doložitelný vlastník, máte napůl vyhráno. V každém případě je pro vás vše jednodušší. Když srazíte například psa, za škodu je zodpovědný jeho majitel. U divoké zvěře jde však o takzvané "národní bohatství" a oficiální majitel neexistuje.

Zvíře se zároveň stává majetkem místního mysliveckého sdružení, takže naložit divočáka, srnu, zajíce a podobně do kufru k večerní hostině je nezákonné. Navíc nemůžete tušit, jestli netrpí nějakou nemocí nebo se najednou nezačne chovat agresivně.