Zrádné jarní slunce: Příjemně hřeje, ale může pořádně ublížit

Jarní slunce dokáže být pořádně zrádné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Předpověď zatím neslibuje, že by se v dohledné době mohla obloha zbavit obláčků a začalo svítit pravé jarní sluníčko. Je však dobré být připraven. Paprsky totiž mohou ubližovat a první slunění se snadno změní v nepěkný zážitek. 

Možná máte pocit, že vám na jaře nehrozí od sluníčka žádné nebezpečí. Opak je ovšem pravdou. Právě tyto sluneční paprsky jsou totiž nejvíce zrádné a také nebezpečné pro kůži. Ta totiž nemá po zimě vybudovanou žádnou vlastní ochranu proti UV záření, jako je pigmentace nebo zesílení rohové vrstvy. 

Nepodceňujte ochranu svojí kůže ani během koupání. UV záření totiž prochází i vodou, k tomu všemu máte mimálně obličej nebo ramena nad hladinou. Voděodolné prostředky navíc vydrží kratší dobu, proto je aplikujte častěji. 

Je velmi důležité s jarním sluníčkem nakládat opatrně a s rozumem. Během prvních horkých dní tudíž na sluníčko choďte spíše pozvolna. V době mezi 11. a 15. hodinou, kdy slunce nejvíce pálí, raději zůstaňte ve stínu a dodržujte pitný režim. Pokud nutně na slunci být musíte, pak určitě využijte ochranu v podobě krému. V případě, že disponujete světlou kůží, pak volte minimálně faktor 30. 

Spálená pokožka či alergie

Jarní sluníčko vám může pořádně zavařit, kromě spálené kůže se může vyskytnout také sluneční alergie neboli sluneční ekzém. Ochrana před sluncem je také velmi důležitá s ohledem na prevenci kožních nádorů, na jejichž vznik má slunění prokazatelný vliv. 

Ke spálení kůže dochází přibližně po šesti hodinách, po které je pokožka vystavena intenzivnímu UV záření. Dochází ke vzniku otoku a zarudnutí postiženého místa doprovázených bolestmi. Následně je nezbytné vyhnout se dalšímu pobytu na slunci, dost pít, přikládat chladivé obklady, případně aplikovat reparační krémy. 

Pokud dojde k těžkým popáleninám, pak jsou nezbytné protizánětlivé krémy či kortikoidy. Podobné problémy je pak rozumné konzultovat v lékárně, v nejlepším případě pak rovnou s lékařem či dermatologem. 

Využijte sluneční brýle

UV záření nemusí poškodit pouze vaši kůži, ale i zrak, a proto je třeba podobným problémům předcházet a chránit ho. Stačí pěkné a kvalitní sluneční brýle a z ochrany je rázem také atraktivní módní doplňek. Hodně důležité je nepodceňovat ani ochranu dětí.

Často se stává, že rodiče volí koupi levných brýlí ze stánku, nebo dokonce nedají svým dětem brýle žádné. Dětské brýle by měly mít 100% ochranu proti UV záření a co možná nejmenší propustnost světla. Měly by sedět co možná nejlépe na nose a za ušima. Budou tak chránit oči ze všech úhlů a děti si je navíc nebudou chtít sundávat a nebudou si stěžovat na nepohodlnost. 

Slunce může škodit, ale i pomáhat

Je důležité si na sluníčko dávat pozor, ovšem nevstupovat na něj je také chyba. Pomůže totiž se zahříváním kůže, a tím zlepší krevní oběh. Snižuje také stres, jelikož zvýší využití kyslíku tkáněmi, a tím dochází k lepšímu využití energie, což následně odstraňuje celkovou únavu. 

Ani oděv není dokonalým zapezpečením před sluncem. To totiž dokáže proniknout i látkou, tudíž se v optimálním případě namažte i pod oblečením. Obecně platí pravidlo, že lépe chrání obnošené a seprané tkaniny než nové. 

Snižuje take hladinu cholesterolu a stabilizuje cukr v krvi. Tento proces funguje tak, že slunce mění cholesterol a ergosterol v tukových žlázách pod kůží na vitamín D. Ten je velmi důležitý pro absorbci vápníků do kostí. Pro minimální denní dávku je třeba být denně alespoň 10 minut na slunci. 

Sluneční paprsky také výrazně posilují imunitní systém. Při pobytu na slunci se totiž zvyšuje aktivita bílých krvinek, a to na dobu tří týdnů. Zvyšuje se také produkce hormonu melatoninu, který nejspíš pomáhá regulovat spánek.