Recept na chudobu předsedy lidovců Bělobrádka: Ať si žena najde chlapa

 

KOMENTÁŘ Člověk stále žasne! Drahý voliči, pokud jsi chudý a bez partnera, jsi na okraji společnosti a můžeš si za to sám. Platíš celý život daně a navíc jsi matka samoživitelka? No a co! Najdi si frajera, jinak tě odepíšeme. 

Když si přečtete řádky výše, nejspíš si klepete na hlavu a myslíte si, že jsme se v redakci zbláznili a bereme nějaké nekvalitní drogy. Jenže omyl, tento vzkaz (nejen) svobodným matkám není z našich hlav, nýbrž je výplodem předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. V rozhovoru pro E15 reagoval na poznámku, že ženy samoživitelky jsou skupinou nejvíce ohroženou chudobou, takto: "No, tak si musí najít jiného chlapa." 

Bomba! Dobrá rada nad zlato, jak se říká. Takovou větu bychom čekali možná ještě od Bělobrádkova soukmenovce Jiřího Čunka. Však ten nedávno řekl, že žena musí nést následky za špatné rozhodnutí, s kým mít dítě. Pravdou je, že už tenkrát se jeho stranický šéf ani příliš nepobuřoval. Omezil se pouze na konstatování, že "s některými jeho výroky zásadně nesouhlasí, nicméně to není záležitost hodná jeho vyloučení ze strany." 

"Někteří nadsázku pochopili, jiní ne. Příště nebudu spoléhat na smysl pro pointu," rozčiloval se na Twitteru Bělobrádek. Chápu, že to mohl říct jako "vtip". Ale o tomhle se vážně žertuje během rozhovoru? Možná ani v hospodě páté cenové by je to nenapadlo.

Co se to tu děje?
Pár měsíců před volbami dostal volič další ránu na solar. Babiš, Sobotka, Kalousek a další výtečníci, kteří dnes a denně čeří vody české politiky svými většími či menšími podivnostmi, na to už jsme si asi zvykli.

Ale že se takovouto formou přidá i konzervativní strana, která má více než kterákoli jiná hájit zájmy chudých a bezmocných a pomáhat jim? Ovšem, spíš je lepší říct, že bychom to od nich čekali. Od KDU-ČSL. Od Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové. Nebo ne?

Předseda KDU-ČSL se později pod tlakem omluvil: „Omlouvám se všem ženám, matkám a rodičům za svůj výrok v rozhovoru se studentským časopisem. Byla to nemístně použitá nadsázka, které lituji, nemyslel jsem to tak. Pro KDU-ČSL je vždy principiálně důležitý zájem dítěte, což jsem řekl i ve zmiňovaném článku, v němž jsem vyjadřoval podporu úplným i neúplným rodinám. KDU-ČSL dlouhodobě svými opatřeními podporuje každého pracujícího rodiče. Mrzí mě to a každé mamince – ať sezdané, nesezdané, či samoživitelce to rád vysvětlím,“

Člověk se musí sám sebe ptát, co se na tom světě vlastně děje. Ti, kteří nijak nezastírají víru v Boha a tváří se jako největší lidumilové, dokáží z úst vypustit takovouto perlu. Těžko říct, jestli se pan Bělobrádek špatně vyspal nebo se s někým pohádal (možná doma s manželkou?). V každém případě od člověka jeho formátu a politického významu už teď bude cokoli, co řekne, spíš parodie na sociální smýšlení. 

Ač jsem nikdy nebyl voličem jeho strany, Pavla Bělobrádka jsem si osobně vážil jako člověka. Přišel mi jako jeden z mála fér. Když něco řekl, mělo to hlavu a patu a vypadalo to, že u toho většinou opravdu uvažuje. Teď v mých očí klesnul dost hluboko. Takto se vyjádřit o ženách, které se většinou snaží, aby své děti vůbec uživily, to je ostudné.