Pane Bělobrádku, tenhle průzkum je pro vás: Proč si samoživitelky nedokážou najít partnera?

Maminky z předsedy KDU-ČSL radost neměly
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pane Bělobrádku, víte vůbec, o čem jste mluvil? Předseda KDU-ČSL si ušil z ostudy kabát. Nakonec se sice omluvil za prohlášení o matkách samoživitelkách, bylo už ale pozdě. My pro něj máme bleskový průzkum, který by se mu mohl v budoucnu hodit.

Muž, který se u veřejnosti těší poměrně velké oblibě, což dokazují i průzkumy o popularitě českých politiků, mnoho svých voličů zklamal. A vlastně nejen je. Pavel Bělobrádek totiž reagoval na poznámku, že ženy samoživitelky jsou skupinou nejvíce ohroženou chudobou, takto: "No, tak si musí najít jiného chlapa." Nejen, že je to samo o sobě absolutně mimo mísu. Ale bylo by možná fajn mu vysvětlit, že to zase až tak snadné není. 

Na první pohled to sice možná vypadá jednoduše a pan předseda lidovců se mohl nechat zmást. Pokud je matka samoživitelka bez partnera, je logické, že by si ho měla najít, že? A pokud to nechce anebo nedokáže, většinová společnost ji často považuje za příliš náročnou nebo málo ochotnou si nový vztah udržet. Přitom realita je úplně jiná.

Další aktuální průzkum, tentokrát agentury CVVM, ukázal, že kdyby byly volby v dubnu, Lidovci s hnutím STAN by se do Sněmovny nedostali. Vyhrálo by hnutí ANO s 33,5 procenty, druhá ČSSD by měla 16 procent. Pod pěti procenty by byli Piráti, SPD Tomia Okamury i třeba Zelení. Do Sněmovny by naopak "prošli" komunisté (12,5 %), ODS (10,5 %) a TOP 09 (6 %).

 

 

Čísla jsou jasná

Naprostá většina žen samoživitelek nového partnera intenzivně hledá (ovšem, pane Bělobrádku, ne kvůli finančnímu zabezpečení, ale kvůli psychické opoře). Jenže mužů, kteří by ve středním věku byli ochotni zbavit se svého pohodlí a pomoci matce s cizími dětmi, je jednoduše málo. Asociace neúplných rodin na základě aktuální diskuze nad tématem provedla rychlou sondu mezi 231 maminkami samoživitelkami, které jsou momentálně bez partnerů.

Výsledky nejsou nikterak překvapivé. Většina z nich (21 %) zmiňuje, že partnera intenzivně hledá. Připadá jim však, že muži, kteří by byli ochotni přijmout často zadluženou ženu s pošramoceným sebevědomím a s cizími dětmi a doplácet na skutečnost, že jejich biologický otec na ně neplatí, prostě neexistují.

Druhá největší skupina matek (16 %) už po několika špatných zkušenostech hledání vzdala a došla k názoru, že samotným jim je přes veškeré problémy nejlépe. 15 % maminek si stěžuje na málo času – partnera tedy nemají jak najít. A v případě, že by ho chtěly potkat třeba ve společnosti, nemají na to jednoduše peníze (13 %).

Jedenáct procent matek pak cítí, že časté střídání partnerů při hledání toho pravého deprivuje jejich vlastní děti, které se odnaučily na mužský protějšek jakkoli fixovat. Stejné množství matek odmítá s někým být jen kvůli zajištění a stěžuje si na omezený výběr – ani obtížnou situaci nepovažují za důvod, proč by měly slevit z důležitých charakterových vlastností, které požadují. 5 % matek se přiznalo, že mají přímo špatnou zkušenost s muži, kteří využívají jejich nelehké situace, 4 % pak mají nevyjasněný vztah s předchozím partnerem, stejný počet pak za překážku považuje svůj dlouhodobý psychický vztah.

Problémů může být více

"Jasně se ukazuje, že najít si nového partnera není o chtění nebo nechtění matky samoživitelky. Je třeba si uvědomit, že díky spirále snižující se životní úrovně je matka často vyloučená z běžného sociálního života. Problematické pro ni může být již pouhé navázání hlubšího přátelství. Oporou se tak stávají především internetové seznamky, jenže zde se hledání partnera podobá spíše ruletě a lidská kvalita zde hledajících mužů bývá velmi diskutabilní," zmiňuje Denisa Vopinková, odborná poradkyně programu Vaše Výživné, který provozuje Asociace neúplných rodin.

Zároveň dodává, že nejlepší cestou, jak v takovém případě pomoci, je být matce oporou a podporovat ji při získávání běžných sociálních vazeb. "Tím, že se spirála snižující životní úrovně přeruší, vzroste šance nejen na navázání, ale hlavně udržení partnerského vztahu."

Průzkum: Hledání partnera samoživitelkami

  • 21 %    Muž, který by chtěl zadluženou ženu s cizími dětmi, nejspíš neexistuje, hledám, ale nedaří se mi ho najít
  • 16 %    Špatné zkušenosti mne naučily, že často je lepší být sama, než si zadělat na nové problémy
  • 15 %    Málo času na hledání nového partnera
  • 13 %    Nedostatek peněz na vedení společenského života
  • 11 %    Nemohu střídat partnery a hledat toho pravého - děti to špatně nesou
  • 11 %    Omezený výběr - není dobré být jen tak s někým pouze kvůli zajištění
  • 5 %      Špatné zkušenosti s muži, kteří se zaměřují právě na ženy v nouzi
  • 4 %      Nevyjasněné vztahy s předchozím partnerem
  • 4 %      Psychické problémy, deprese

Co je spirála snižující se životní úrovně

Jedná se o jev, který je běžný u rodičů samoživitelů. Vlivem péče o rodinu se snižuje jejich flexibilita a časové možnosti v zaměstnání. Díky tomu jej často musí vyměnit za méně lukrativní. Tím však začnou vydělávat méně peněz a přibírají si brigády, které způsobí, že jim nezbývá žádný čas na navazování a udržování sociálních kontaktů. Situace může vést k úplnému vyloučení samoživitele ze sociálního života a s tím spojenými průvodními jevy.