Dopravní komplikace v Kutné Hoře neberou konce. Co se zase děje?

Křižovatka U Podlipných
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Doprava v Kutné Hoře je snad zakletá. Sotva se opět zprovoznila světelná křižkovatka U Podlipných, tak je zde průjezd zase omezen. Jelikož křižkovka patří k nejvíce frekventovaným ve městě, je to pro řidiče jako noční můra.

Lidé si tak logicky kladou otázku, co se tam zase děje? Důvodem částečné uzavírky je rekonstrukce plynového řadu v silnici č. I/2 ulice Masarykova. "Vše bylo povoleno Ředitelstvím silnic a dálnic, městem Kutná Hora i policií," potvrdil Michal Holub z odboru dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje.

To je samozřejmě moc hezké, bez potřebných povolení by se asi těžko mohlo něco dělat, že? Spíš je zarážející, že se obě uzavírky nespojily v jednu a neopravilo se vše, co je potřeba, najednou. Prý jde ale o postupný plán, který je daný a nedá se změnit. Škoda, třeba by to pak pomohlo řidičům.  

Objízdná trasa pomůže, ale nezachrání

Ono jen vymyslet kloudnou objížďku je docela hlavolam. S ohledem, v jakém úseku k dopravním omezením došlo, je jasné, že řešení nebude nikdy dokonalé. "Stávající objízdná trasa po místní komunikaci ulicí Benešova byla navržena jako jedna z nejvhodnějších. Nicméně krajský úřad si je vědom, že jakékoliv řešení nikdy neuspokojí všechny vzhledem k tomu, jak významná silnice se omezuje," podotkl Holub.

Uzavřena na výjezdu do Masarykovy ulice navíc bude také ulice Kamenná stezka, která se tím pádem stane neprůjezdnou. Zcela se tak uzavře nové parkoviště u Městského Tylova divadla. Objížďka v tomto přípdě povede ulicí Štefánikova a dalé pak po ulici Benešova a přilehlých komunikacích. 

Uzavírka bude krátká, ale...

Částečná uzavírka křižovatky potrvá pouze do pátku 5. května, ovšem průjezdnost nevydrží příliš dlouho. Hned 20. května totiž začne kompletní rekonstrukce ulice Na Náměsti. Rekonstrukce bude postupně probíhat ve dvou úsecích, nejprve od křižovatky s ulicí Na Lávkách a Krupičkova až po křižovatku s ulicí Štefánikova, později rovněž v úseku s ulicí Tylova až po křižovatka s ulicí Štefánikova. Důsledkem bude fakt, že Křižovatka U Podlipných tak ve směru od budovy bývalé zvláštní školy bude neprůjezdná poměrně dlouho, až do 30. září. 

"Jiné řešení situace bohužel nebylo. Nikdo ze zúčastněných nic jiného nenavrhl, dá se však předpokládat, že práce na inženýrských sítích je koordinována s připravovanou celkovou opravou povrchu silnice č. I/2 - průtah městem Kutná Hora," uvedl Holub s tím, že podobný scénář je jednoduše nevyhnutelný a řidiči si zkrátka budou muset zvyknout. 

Velké problémy s dopravou má i Kolín

Tam se dokonce snad v posledních týdnech více vyplatí chodit pěšky. Důvodem je uzavírka Ovčárecké ulice společně s probíhající uzavírkou na Novém mostě. Jako prevenci do budoucna by mohla být stavba nového dopravního terminálu. Ta by měla v obyvatelech evokovat pocit více využívat hromadnou dopravu před tou osobní.