Sůl nad zlato? Ale kdeže, umí být i pořádně zrádná

Bez soli se nedá žít, někdy ale i zabíjí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nedokážeme si bez ní představit život. Sůl je pro tělo důležitá, ale její nadměrná konzumace může zabíjet. Zrovna Češi jí navíc používají až příliš mnoho. Proč je sůl tak nebezpečná?

Nadměrná konzumace soli stojí patrně za všemi nemocemi, které souhrnně označujeme jako civilizační. Mezi ně řadíme hypertenzi, obezitu, mozkovou mrtvici, trombózu, selhání ledvin, jater či jiného orgánu. 

Sůl se navíc významnou měrou podílí i na diabetu. Podle informací Světové zdravotnické organizace stoupl podíl této nemoci ve světě od roku 1980 čtyřikrát. To jednoznačně kopíruje rostoucí trend spotřeby soli.

Ač nesolíme, sůl stejně konzumujeme

Teď si představte, že si na stůl vyskládáte 10 kilogramových balení soli. Právě tohle je množství, které průměrně ročně zkonzumuje česká partnerská dvojice. Větší spotřebu soli má muž, který se postará o šest kilo, žena pak o zbývající čtyři. 

Říkáte si, že to není možné, že tolik nesolíte a dokonce ani neznáte nikoho, kdo by tolik soli využíval? V tom máte bezesporu pravdu. Sami si ji totiž do jídla tolik nepřidáváme, a pokud už ano, tak maximálně kilo nebo dvě. Zbytek si domů jednoduše přineseme jiným způsobem. 

Porůznu je totiž sůl schovaná v obrovském sortimentu průmyslových potravinářských výrobků, které začnají u chleba, pokračují přes cereálie a máslo a končí u sušenek nebo čokoládových pamlsků. A to vůbec nemluvíme o slaných pochutinách.

Ve skutečnosti nejde o sůl neboli chlorid sodný, ale o sodík, který v něm tvoří čtyřicet procent. Sodík sice naše tělo nutně potřebuje, ovšem určitě ne v takovém extrémním množství. Velké množství ho totiž konzumujeme již v přirozených potravinách, jako jsou například banány, špenát, celozrnná mouka nebo ryby. 

Vysoký příjem soli může ničit imunitní systém

Sůl totiž stimuluje činnost nadledvin. Ty produkují hormony, které zadržují sodík v organismu a brzdí tak jeho vylučování ledvinami. Čím více soli konzumujeme, tím méně sodíku se z organismu vylučuje. Sodík v nás totiž váže vodu a zvyšuje se tím krevní tlak. 

Problémem je také fakt, že brzdí vylučování odpadních látek, především pak močoviny. Díky tomu se pak hodně zhoršují ekzémy, vznikají bolesti kloubů a usazuje se sůl v cévní výstelce. To je pak základ pro nepříjemné ucpávání cév arteriosklerózou. 

Změna je nutná

Ze všech stran určitě slyšíte, že byste měli omezit solení. Třeba už doma ani nesolíte, ovšem i přesto je vaše spotřeba soli a sodíku obrovská. Rozbory stravy pro seniory, kteří dostávají jídla z jídelen, byly šokující. Někdy v nich dokonce bylo i přes 5 000 miligramů sodíku!

Sůl omezili a ubylo úmrtí
Když se Britům podařilo snížit denní příjem soli z 9,5 na 8 gramů, přišel kýžený efekt ve formě snížení počtu úmrtí na mozkové příhody nebo ischemické choroby srdeční. Snížil se dokonce i krevní tlak.

Pokud si dáte ten čas a zamyslíte se nad svým jídelníčkem, budete překvapeni, kolik soli sníte, aniž byste to vůbec tušili. U mužů je to dokonce čtyřnásobné množství toho, co považují za nejměkčí doporučení. 

Zaměřit by se ale na skutečnou konzumaci soli měly i matky s dětmi nebo lidé, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem nebo oběhovými či imunitními problémy. 

Češi sůl milují

Realita její spotřeby je u nás skutečně nemilosrdná. Každý člověk přijme denně okolo 16 gramů soli a každá žena pouze o šest gramů méně. V porovnání s ostatními zeměmi je tohle zjištění skutečným extrémem. Například americká vkláda doporučuje třikrát menší denní spotřebu soli, než zkonzumuje průměrná česká žena.