Cyklověž v Poděbradech: Co přinese milionový zázrak?

Cyklověž by se měla v Poděbradech využívat
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Originální stavba vyroste vedle podchodu u poděbradského nádraží během několika týdnů. Cyklistická věž vyjde na více než deset milionů, ovšem všem milovníkům kol výrazně usnadní život. V čem je tak jedinečná a inovativní?

Jelikož jsou Poděbrady městěm, kde je cyklistika velmi oblíbeným sportem, o takzvané cyklověži se mluví už téměř rok. Poděbradští zastupitelé teď konečně potvrdili, že její stavbě nestojí nic v cestě. 

Na celý projekt se dokonce získala i poměrně vysoká dotace. "Žádost o dotaci byla schválena Ministerstvem pro místní rozvoj i zastupitelstvem města, realizaci tedy již nic nebrání. Celkové výdaje projektu přesahují 12 milionů korun, z dotace bude pokryto 10,7 milionu korun," uvádí facebookové stránky města. 

Přítomnost věže uvítají především lidé, kteří z domova cestují na kole a následně využívají při dopravě do práce vlak či autobus. Věž jim poskytne naprosto bezpečnou formu úschovy. Nemusí se tak strachovat, že své kolo při cestě domů již nenajdou a bude jim třeba odcizeno. "Bezpečnost je tou nejvyšší prioritou," uvádí faceboové stránky města. 

Stavět se začne v květnu

Nedočkaví cyklisté se tak prvních pohledů na rostoucí věž dočkají doslova za pár dní. Začít stavět by se mělo začátkem května. Trvat to navíc bude relativně krátkou dobu a hotovo by mělo být již letos, konkrétně pak někdy koncem září.

Bezobslužný parkovací systém by měl nabídnout místa pro 118 kol, přičemž parkování bude možné využívat čtyřiadvacet hodin denně. Stěny parkovacího systému budou využity jako informační nosič panelů s informacemi o hromadné dopravě či o aktuálních událostech. 

Jak bude fungovat?

Bude to skutečně jednoduché a zvládnout by to měl každý. Když k věži přijedete, umístíte své kolo do žlábku, následně budete pouhých 25 vteřin sledovat na obrazovce, jak se bicykl ukládá na své místo. Následně vyjede lístek, podobně jako při parkování automobilů, a dojde k platbě. Cena služby bude 5 korun na den nebo 10 korun na dva dny. Kolo půjde vyzvednout tak, že se lístek pouze jednoduše přiloží k obrazovce.

"Každý cyklista vidí počet volných míst pomocí apky nebo přes web. Dá se platit mincemi, esemeskou a platební nebo městskou kartou," přidal další zajímavé informace Pavel Keller, bývalý předseda poděbradské ODS a muž, který stavbu od začátku sleduje.  

Inspirací budiž podobná věž, která již čtyři roky stojí v nedalekém Hradci Králové. Východočeská metropole ovšem už brzy nebude jediná, která podobnou vymožeností disponuje. Její budování  je schváleno také v Lysé nad Labem. V Česku ji můžeme nalézt také v Přerově nebo Třinci.

Poděbrady nejen staví, ale i rekonstruují

K opravám by mělo dojít i v rámci centrální budovy Lázní Poděbrady. Ta je totiž v současné době ve skutečně špatném stavu, čehož si pomalu všímají i obyvatelé. 

"Záměrem společnosti Lázně Poděbrady je budovu opravit. Máme na to zpracovaný projekt a získané stavební povolení. Nyní s městem řešíme majetkoprávní vztahy ohledně přilehlých pozemků, poté bude hned dokončen plán. Následně se hodláme pustit do samotné rekonstrukce," vysvětlil generální ředitel společnosti Petr Valenta.