Starosta Mělníka: Rád degustuji víno místních vinařů, jsou nejlepší

Jak to vidí pan starosta? Čtěte v rozhovoru!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mělník ve velkém rekonstruuje a realizuje různé investiční projekty. Jaké nakonec bude podle starosty Ctirada Mikeše náměstí Karla IV. a jaký je jeho vztah k Okrašlovacímu spolku? Chcete s ním zajít na skleničku? Ani to není problém. 

Jak jste se dostal do politiky?
V roce 1997 jsem se stal členem ČSSD. Neměl jsem žádné velké ambice být ve volených orgánech. Postupně jsem si však uvědomoval, že jako běžný člen politické strany mám jen minimální možnosti se smysluplně podílet na rozvoji našeho státu. Z daného důvodu jsem začal kandidovat do různých zastupitelských funkcí.

Území dnešního města Mělník je osídleno už od neolitu. Podle některých pramenů byl Mělník v 9. a 10. století centrem slovanského kmene Pšovanů, ti měli žít přibližně v místě dnešního zámku v hradišti Pšov.

Co bylo motivací? 
Důvodem bylo občansky se angažovat. 

Jak vnímáte svoji funkci?
Musím říci, že funkce starosty je časově velmi náročná. Na druhé straně přináší jedno velké uspokojení, a to, že můžete řešit a vyřešit konkrétní problémy jak města, tak jeho občanů.

Kdybyste měl vypíchnout, co se vám povedlo...
V posledním období se podařilo zrekonstruovat páteřní síť komunikací, včetně ukončení první etapy obchvatu města. Též jsme zahájili přípravné práce na navýšení ochranných hrází proti povodním ve čtvrtích Pšovka a Mlazice.

Město téhož jména (Мелник) se nachází i v Bulharsku v Blagoevgradské oblasti a má rovněž vinohradnickou tradici, vína z této oblasti se dají koupit i v České republice, nesou označení Melnik.

A když pomineme dopravu?
Výrazně jsme navýšili finanční prostředky na kulturu a sport. Postupně opravujeme a modernizujeme jednotlivá sportoviště. Město zateplilo a opravilo většinu budov ve svém vlastnictví. Obnovený židovský hřbitov jsme mohli otevřít pro veřejnost.

Jaké jsou největší výzvy, které Mělník čekají?
Výzvou je zrekonstruovat náměstí Karla IV., včetně objektů domu služeb a tzv. HOLDu. V domě služeb by mělo vzniknout vzdělávací a multifunkční centrum. Optimální by bylo zde vytvořit v přízemí prodejní síť a v dalších patrech pak byty pro občany města.

Nejen díky vinařství je mělnický kopec protkán sítí podzemních prostorů, jež jsou postupně zpřístupňovány. Za příklad může sloužit nejširší studna v České republice.

Proč je to optimální?
Město musí smysluplně využít prostor po eventuálním zbourání HOLDu. Snahou je vrátit občany do centra tak, aby město žilo. Vhodnou cestou je právě výstavba nových bytů.

Co dalšího město čeká?
Některé investiční akce budou již zahájeny. Jde o sluneční lázně a veřejný přístav pro malé lodě v lokalitě vinařství Bettiny Lobkowizc, rekonstrukce Masarykova kulturního domu a památník obětem Šoa na Mělníku. 

Město už dlouho plánuje velkou rekonstrukci v centru. Jaké bude náměstí Karla IV.?
Náměstí by mělo být místem setkávání občanů města. Bude zde výrazný vodní prvek s tekoucí vodu, který vytvoří vhodné mikroklima pro to, aby se zde lidé cítili dobře. Počítá se i s dostatečným množstvím zeleně. Součástí návrhu je i architektonické vyřešení domu služeb.

Mělnický Okrašlovací spolek občas otevřeně kritizuje některá rozhodnutí města. Jak to vnímáte?
Osobně vycházím s tímto spolkem velmi dobře. Hledám s ním společné představy o udržení historické a kulturní hodnoty města a povědomí o něm v široké veřejnosti. Členové spolku jsou zastoupeni jak ve vedení města, tak v odborných komisích rady. Nejdůležitější je vést diskuzi. 

Chodíte pravidelně na vyhlášené mělnické trhy? 
Každý týden. Nejen že si nakoupím několik drobností, ale hlavně se zde setkám s občany a mohu s nimi neformálně hovořit o jejich problémech či o tom, co je ve městě trápí. Vysvětlit, co město zamýšlí nebo jak dané investice a potřeby města se právě řeší. Trhy mám právě proto rád. A také zde degustuji vína mělnických vinařů, jsou totiž nejlepší.