Nemoci, na které neexistují léky a vždy končí smrtí. Znáte je?

Tyhle nemoci jsou nositeli smrti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rakovina je takovým strašidlem moderní doby. Děsí snad naprosto každého. Bohužel existují i daleko horší nemoci, které vedou nezadržitelně ke smrti. Které to jsou?

Zatímco na rakovinu existuje stále více a více účinnějších léků, je velké množství nemocí, na které léky neexistují vůbec, a dokonce není ani vize do budoucna, že by se to mělo nějak změnit. Právě tyto choroby mají pouze jednu cestu, a ta je smrtelná. Naštěstí jsou velmi vzácné a neumírá na ně tak obrovské množstvé lidí jako právě na rakovinu.

Nekrotizující fasciitida

Mnozí z vás možná vůbec netuší, o co jde. Někteří nemoc znají spíše pod názvem "masožravá bakterie". Jedná se o infekci, kterou může způsobovat hned několik druhů bakterií. Těm se podaří proniknout hluboko do podkožních tkání, rozmnožují se děsivou rychlostí a přitom produkují toxiny, které rozkládají tělesné tkáně. 

Končetina následně odumírá rychlostí 3 cm za den! Jedinou léčbou je v tomto případě amputace, která však není někdy možná. Velmi záleží na druhu zasaženého orgánu, jinak je téměř nevyhnutelně smrtelná. 

Huntingtonova choroba

Další “rozsudek smrti” vám bez větších problémů dá Huntingtonova choroba, která je těžkým dědičným neurodegenerativním onemocněním mozku. Projevuje se předveším výrazně nekoordinovanými pohyby, požkozením mentálních funkcí a zhoršením iminuty. 

Vůbec nejhorší je pak totální proměna a degradace osobnosti nemocného, který v jeho posledním životním období těžce zasáhne celé okolí. 

Amyotrifická laterální skleróza se stala osudnou jednomu z geniů minulé doby. Nebyl jím nikdo jiný než vynikající fyzik Stephen Hawking.

Předčasné stárnutí

Nemoc bývá také velmi často označována jako progerie. Je způsobena předčasným a urychleným rozvojem stařeckého vzhledu a nemocí. Je to jako z nějakého děsivého filmu. Roztomilou dětskou tvář začnou brázdit vrásky. Dítě má proto stařecký výraz a zanedlouho se dostaví také stařecké nemoci. Dítě následně umírá ve velmi mladém věku.

 

Selhání orgánů

Dalším podobným onemocněním je také tzv. multisystémová atrofie neboli také Shy-Dragerův syndrom. Během této choroby dochází z neznámých důvodů k selhávání nervů, které ovlivňují činnost vnitřních orgánů.

Dochází rovněž k výpadku termoregulace, poruchám vyměšování či srdečním arytmiím. Nemoc obvykle bývá doprovázena poruchou hybnosti, svalovou ztuhlostí nebo prkennými pohyby. Pacienti obvykle nepřežijí více než sedm let od vyslovení diagnózy.

Postupné ochrnutí

Jedná se o nemoc, která se doslovně jmenuje amyotrofická laterální skleróza (ALS) a postupně při ní ochrnuje příčné pruhované svalstvo od prstů směrem do centra těla. Pacient nejprve začne být neobratný, pak přestane hýbat končetinami a nakonec ochrnou polykací a dýchací svaly. Nejmodernější léčba dokáže takovou chorobu zbrzdit jen asi o půl roku. Smrt následně obvykle nastane do dvou let.

Takže co z toho plyne? Pokud máte strach, že vám bude diagnostikován nějaký druh rakoviny, můžete být s velkou dávkou nadsázky vlastně v klidu. Rakovina je totiž proti těmto nemocem vlastně pohodička. 

Zdroj: zena.cz