Čarodějnice z pohledu středočeských hasičů: Jakou měli noc a kde všude hořelo?

 

Noc z posledního dubna na 1. května je pro hasiče každý rok velkým strašákem. Pálení čarodejnic se mnohdy změní v nekontrolovatelný požár. Podle letošních statistik by se však chtělo říct, že lidé dostávají rozum. Konečně...

Pálení čarodějnic tradičně patří k svátkům jara stejně jako třeba stromeček k Vánocům. Původní názvy Svatojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine se dnes už příliš nepoužívají, přesto jde o rituál, který se v některých zemí dodržuje už od pravěku. V předkřesťanském a předslovanském kalendáři byla oslava příchodu teplého období roku jedním z nejvýznamnějších dnů. Původně rozloučení se zimou je dnes dokonce viditelné i z vesmíru. 

Kvůli mnoha ohňům a alkoholu je 30. duben pro hasiče noční můrou. Letošní rok byl však oproti předchozím klidnější. "Do statistik HZS Středočeského kraje přibylo za neděli dvanáct požárů, což je asi o polovinu více oproti dennímu průměru letošního roku, ve srovnání s loňskem o pět méně," potvrdil mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. 

Nejčastější chybou, které se lidé při zapalování ohňů dopouští, je to, že od vyhořelého ohniště odejdou a nedostatečně ho uhasí. Dalším prohřeškem je špatný výběr místa, následuje použití benzinu nebo jiné hořlavé látky pro urychlení. 

Co konkrétně hořelo?

Třetina z uvedeného počtu požárů se přitom týkala motorových vozidel, konkrétně autobusu, dvou osobních automobilů a čtyřkolky. "V pozdních odpoledních a večerních hodinách přijalo operační středisko deset oznámení o požárech, z nichž ale sedm bylo po kontrole v daném místě překlasifikováno na planý poplach. Ve většině případů šlo o špatně nahlášená pálení čarodějnic nebo osoba zodpovědná za pálení nereagovala na kontrolní telefonát."

K prvnímu ze tří požárů vyjeli v půl desáté večer profesionální hasiči z Příbrami do obce Hoděmyšl  nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem, odkud byl ohlášen valící se dým ze střechy rodinného domu. Za pomoci dobrovolných sborů Příbram VI-Březové Hory, Rožmitál pod Třemšínem a Sedlice se podařilo za hodinu požár lokalizovat a za další hodinu zlikvidovat. "Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel na 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty částkou půl milionu," vysvětlil Holomčík.

Jako jednu z možných příčin vzniku požáru uvedl vznícení od zalétnuté jiskry z pálení čarodějnic, které se v tu dobu v obci konalo. Zbylé dva požáry se týkaly plastového kontejneru v Sedlčanech (těsně před desátou hodinou večerní) se škodou za sedm tisíc korun a nenahlášeného pálení hromady větví a klestu v Miličíně na Benešovsku, které se obešlo beze škody.