Zadlužení Středočeši: Kolik lidí je v exekuci a jak je na tom vaše obec?

Exekutoři ve Středočeském kraji mají v adresáři 95 tisíc lidí.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jak jsou na tom s exekucemi vaši sousedé, to asi nezjistíte zrovna snadno. Přesto se můžete podívat na smutná čísla ze Středočeského kraje i jednotlivých obcí. Dluhy a exekutoři jsou bohužel denní realitou mnoha lidí.

Život s dluhem není žádná legrace. Pocitově ještě mnohem horší je však život s exekucí, protože je většinou jasné, že jste svoje dluhy nezvládli ukočírovat. Je přitom jedno, jestli teprve čekáte, až exekutor zaklepe na dveře, nebo máte doma věci oblepené žlutými samolepkami. Jak je na tom Středočeský kraj a které obce trpí nejvíce?

Jak jsou na tom kraje?

Přestože Středočeský kraj nepatří k těm nejvíce zadluženým, není se ani čím chlubit. Společně s Moravskoslezským, Olomouckým, Plzeňským a Jihočeským se drží u 8-10 % lidí v exekuci. Nejméně starostí s exekucemi mají na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se čísla pohybují od nuly do 6 %. Naopak nejvíce práce mají exekutoři na Ústecku (17 %) a v Karlovarském kraji (16 %).  

Středočeský kraj a jeho nejproblematičtější okresy

Podívejte se na svůj okres na interaktivní mapě a zjistěte, jestli jste na tom lépe nebo hůř než okolní obce. Víte, kde by mohl být "zakopaný pes" právě u vás? Napište nám to na mail info@ctidoma.cz. Ať už jde třeba o málo pracovních příležitostí, nebo o nesolidní nebankovní společnosti. Zajímá nás váš názor.

Celkově je ve Středočeském kraji více než 95 tisíc lidí v exekuci. Dohromady dlužníci dluží neuvěřitelných 39 miliard, což znamená, že ve srovnání s ostatními kraji je částka jednotlivých dluhů relativně vysoká.

Například oproti Karlovarskému kraji, kde je sice do průměru více dlužníků, celková hodnota jejich závazků je však "jen" 11 miliard. Průměrně se totiž Středočeši dostali do 80 tisíc hluboké exekuční pasti. Hlouběji klesli jen obyvatelé Jihomoravského kraje a ještě o něco víc Pražané s rekordním průměrným dluhem přes 110 tisíc korun. 

Při pohledu na okresy postižené exekucí je vidět, že nejlépe na tom jsou obyvatelé kolem hlavního města a také Benešovska. O poznání hůř pak Kutnohorsko, Mělnicko a okolí Rakovníka. Nejvíce zadlužených je na Kladensku. Skoro 11 % jeho obyvatel je v exekuci, přičemž nejproblematičtější situace v tomto okrese je v obcích Želenice, Buštěhrad, Libušín, Hradečno, Zlonice nebo Černuc. 

TOP 10 nejzadluženějších obcí v kraji
(číslo udavá počet lidí nad 15 let, kteří žijící v obci a jsou v exekuci)
Nový Dvůr 31 %
Nová Ves 30 %
Vrátno 30 %
Chráščany 29 %
Kolešov 27 %
Děkov 24 %
Boreč 24 %
Buštěhrad 23 %

Nové Dvory

23 %

Benátky nad Jizerou 22 %
Polní Voděrady 17 %

 

Nezodpovědnost a rozmařilost? Nebo je to jinak?

Společnost často vnímá dlužníky jako nezodpovědné lidi, kteří si možná jen tak z "plezíru" půjčili na nové auto nebo třeba na dovolenou. A teď bychom je měli litovat? To sotva! Jenomže nic není černobílé. Řada lidí, kteří skončí v exekuci, se do situace dostane kvůli neplánovaným životním událostem.

Pravidla, která zatím fungují pro české dlužníky, jsou relativně přísná. Nejlepší cesta z dluhů a exekucí často vede přes osobní bankrot. Jenže ani ten není tak snadné vyhlásit, protože i tak musíte během 5 let splatit 30 % dluhu a žít z minima. Problémem jsou i vysoké soudní poplatky, náklady řízení nebo příliš přísné splátkové kalendáře.

Mohou ztratit zaměstnání, onemocnět, rozvést se nebo jim zemře partner atd. Některým pak prostě nevyjde podnikání. Lidé v zoufalých situacích často sahají k zoufalým řešením. Právě na tuto zranitelnou skupinu pak mohou úmyslně cílit predátorské společnosti, které jim nabídnou nevýhodné a záměrně složité produkty, jež jsou podmíněny vysokými smluvními pokutami a úroky.

V Česku navíc chybí kvalitní a dostupné dluhové poradenství. Například v sousedním Německu poskytuje takové rady přímo stát. Lidem pomáhá těžké období překonat a žít s nadějí na budoucnost bez dluhů. Což je ostatně pro celou společnost ve finále ekonomicky daleko výhodnější, než mít zadlužené nešťastníky a jejich rodiny donekonečna trestat.