Nové rybníky mají chránit před povodní. Je to dobré řešení?

V Kostelci a jeho okolí se budou budovat nové rybníky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik menších rybníků by mělo v následujících letech postupně vznikat v Kostelci nad Černými lesy a jeho blízkém okolí. Myslí se především na důležité zadržení vody v krajině. K čemu dalšímu by měly být užitečné?

Černokostelečtí plánují nejen obnovu kaskády tří rybníků, které se v minulosti rozprostíraly pod městem, ale také vznik zcela nových vodních ploch. Sloužit by měly především jako prevence před povodněmi pro okolní malé vesničky. Najde se však i jiné využití.

Kostelec nad Černými lesy je město ležící v okrese Praha-východ. Od samotné Prahy je vzdálen asi 30 km a leží v nadmořské výšce okolo 400 m. Jak už jeho název napovídá, v jeho okolí jsou velmi husté, především jehličnaté lesy.

"Primárním cílem, se kterým do celého projektu jdeme, je zadržení vody v krajině a také zpomalení toku a průtoku vody na celém Černokostelecku. Rybníky by měly sloužit i jako protipovodňové opatření," potvrdil nám místostarosta města Jan Černý. 

Financování celého projektu by mohlo proběhnout formou dotačního titulu. Ministerstvo pro životní prostředí totiž dává dotace na projekty zadržení vody až 90 %. Vše ale momentálně záleží na tom, jak dobrá projektová dokumentace se zpracuje. 

V současné době chce vedení města vydat záměr na projektovou dokumentaci k jednotlivým vodním dílům. Kostelec by měl v těchto dnech oslovit odborníky a ti se budou věnovat pozemkům, kde by měly rybníky vzniknout. Připravit by se měly také rozpočty na jednotlivé stavby, mělo by jít o celkovou plochu okolo 0,7 hektaru. 

Rybníky mají i zatraktivnit údolí

Hlavním cílem je sice zadržení vody v krajině, nicméně je tu i sekundární záměr. Tím je zatraktivnění údolí pod městem nejen pro místní, ale také samozřejmě pro turisty. Pro letní měsíce ideální volba.

"Mohly by dobře sloužit ke koupání a otužování v horku. Vzhledem k tomu, že rybníky budou v lesích, dá se očekávat, že voda bude nejen studená, ale také relativně čistá. Právě nižší teplota vody zamezuje tvorbě sinic," uvedl Černý, který věří, že by nové lokality mohly přilákat i Pražany, kteří to nemají do Kostelce daleko. Navíc mohou využít integrovanou dopravu. 

Vodní plochy by pro koupání by ale měli využívat hlavně místní, kteří v současné době musí za vodními radovánkami jezdit do okolních vesnic. Například na přírodní koupaliště do Vyžlovky. 

Uvažuje se i o tom, že budou do rybníků umístěny ryby. "Hospodařské to být nemohou, pouze rekreační. Určitě tam některé budou, vše ale momentálně záleží na dotačním titulu," dodal místostarosta Kostelce nad Černými lesy.