Podřezal májku, hledá ho policie. Tradice už neletí?

Rivalita mezi vesnicemi byla v květnu tradicí!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tradiční zvyk velí uřezat májku v sousední obci a ukrást ji. Jenže někdy se může stát z dodržování vesnické kultury a malého dobrodružství rázem velký průšvih. Tradice netradice, viník bude pykat. Nebo ne? A co se vlastně stalo?

V Nečíně neuhlídali svou májku a ta padla za oběť zatím neznámému odvážlivci. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby se "výtržník" nedostal do křížku s policií. "Policie pátrá po pachateli, který se podřezáním májky v Nečíně dopustil přestupku," potvrzuje mluvčí policie Monika Schindlová. "Nejde však o kriminalizování tradic, to je nesmysl. Jde o to, že škoda přesáhla pět tisíc korun, které stanovuje zákon jako hranici." 

Májka se tradičně hlídala a kácela po celý květen, až do doby, než ji poslední květnový den slavnostně pokáceli místní a řádně to oslavili. 

"Samotná májka by byla levná a její pokácení by bylo nešťastné jen pro ty, kteří se snažili. Jenže tentokrát spadla tak, že při pádu poškodila elektrické vedení, veřejné osvětlení i dřevěný plot. Vznikla tak škoda, která byla stanovena na 16 tisíc korun," vysvětlil starosta obce Josef Kaiser. 

Poprvé po 5 letech...
Májku tu přitom měli naposledy před pěty lety. "Letos si ji vymyslely děti ve škole a taky si ji samy vyrobily. Ohoblovaly kůru a krásně májku nazdobily. Jenže právě proto, že stála u školy, tak ji ani nikdo nehlídal." Připravenou májku pak postavili místní hasiči a všichni se radovali. Tedy alespoň do doby, než jim chloubu podřezali.

"Sama májka by byla levná a její pokácení by bylo nešťastné jen pro ty, kteří se snažili," myslí si starosta. Jenže naše májka spadla tak, že při pádu poškodila elektrické vedení, veřejné osvětlení i dřevěný plot. Vznikla tak škoda, která byla stanovena na 16 tisíc korun. 

Nejstarší zmínky o stavění májky jsou z roku 1422, kdy za postavení máje dostal hoch odměnu, a to ruku děvčete.

V obci zatím čekají na kamerové zánamy, které však nejdříve dostane do rukou policie. "Já si nemyslím, že byl úmysl poškodit i to kolem. Škoda bude vysoká, ale mohlo by to být i horší, kdyby třeba spadla májka na auto, a ani nechci domýšlet, co se mohlo stát, kdyby spadla na někoho," vysvětlil Josef Kaiser. 

 

Mají se přihlásit?

Co říká o májkách tradice? Nejohroženější a nejlépe střežená byla krátce po postavení. Ti, kteří ji neuhlídali, si tak totiž utrhli velkou ostudu. Naopak ti, kteří májku pokáceli, byli zase za ty největší "frajery". 

Ti, kteří takto "zhřešili" a pravděpodobně nechtěně způsobili škodu, by se měli přiznat. Alespoň v Něčíně si to myslí. "Kdyby se přihlásili, byl by k tomu určitě úplně jiný přístup. Na vyřešení věci se dá dohodnout a nakonec by bylo možné si to podle možností i odpracovat," nabízí alternativu starosta.

V úvahu by přicházely veřejné práce, úklid, sekání a tak podobně. "Ne, opravdu nemáme s jinou vesnicí nějaké konflikty. Že by tedy šlo o vyřizování účtů, si nemyslím. A ani neplánujeme pomstu, to by se mi nelíbilo."