Chcete si pořídit psa? Koupí štěněte bez papírů podporujete množitele

 

Asi každý, kdo uvažuje o koupi psa, řeší to samé. Bez průkazu původu, nebo s ním? Nižší pořizovací cena je v prvním případě velmi důležitým faktorem. Bohužel jen málo páníčků domýšlí následky, které s "nepapírovým" psem mohou nastat. Jde o peníze, často však bohužel i o život. 

Proč si pořídit psa s průkazem původu? Důvod je poměrně snadný. Názornou ukázku si můžeme ukázat třeba na obyčejné lednici. Když bychom si šli pořídit tento spotřebič, kam pro něj půjdeme? Do specializovaných obchodů prodávající certifikované elektro, nebo na obyčejný vietnamský trh, kde nám k lednici ani nejsou schopni vydat záruční list? Jaká bude její kvalita a životnost z takovéto tržnice? Jaké na ni bude v budoucnu spolehnutí?

Stejné otázky by si měli lidé klást u svých budoucích čtyřnohých kamarádů. Protože oni s námi nebudou jen chvíli, ale několik let. Průkaz původu psa je tedy něco jako jeho záruční list. Zaručuje, že nám ze štěněte opravdu vyroste dané plemeno bez vývojových vad a především garantuje povahu psa. Můžeme si tedy být jisti, že se z kulaté, roztomilé a chundelaté koule nestane krvelačná bestie.

Nižší cena může být jen zdání

Pes bez průkazu původu je psem, o kterém nic nevíme. Jeho chovatel se sice může chvástat a pět oslavné ódy na štěně, které se mu povedlo vyšlechtit, ale nemá to jak dokázat. Takováto zvířata mívají svůj původ v psích množírnách, které připomínají koncentrační tábory. Chovatel (tedy jestli takového člověka vůbec můžeme chovatelem nazvat) v žádném případě nechová psy pro radost, ale za účelem zisku.

Registrované chovatelské stanice se musí striktně držet pravidel, která jim jejich chovatelský svaz uděluje. U množíren pravidla neexistují. Sám majitel si vybírá fenu, kterou nakryje jakýmkoliv psem a bez jakékoliv kontroly. Podmínky života takové feny a štěňat jsou strašné. Nač by psům "chovatel" poskytl kvalitní stravu, pelíšek a celkové pohodlné zázemí, když chce jen vydělat? Zbídačené, hubené a nemocné feny jsou tedy drženy v malých klecích, kde mají za úkol jen jedno… Rodit.

Štěně, které z takovéto vrhu vzejde, je jako ta lednice z vietnamské tržnice. Jeho koupí možná ušetříte nějakou kačku navíc, ale další placení na sebe nenechá dlouho čekat. Bude se jednat především o účty za veterinární ošetření. Dřív nebo později se u pejska ozvou "špatné geny" a začne být nemocný. Dalším důležitým aspektem je jeho povaha. Nedá se dohledat, co za povahové vlastnosti si po svých předcích bere, takže se může stát doslova časovanou bombou.

Nepotřebuji psa s papíry, nechci na výstavy

Touto výmluvou argumentuje většina těch, co si pořídí psa bez papírů. Je to ale omyl. Průkaz původu nikoho nesvazuje a nikomu neporoučí, že na psí výstavy musí nutně chodit. Ony papíry mohou v poklidu ležet celý pejskův život v šupleti, aniž by vystrčil čumák ze vrat.

Koupit si psa je jediný způsob, jak za peníze získat lásku, řekl kdysi anglický dramatik a prozaik G. B. Shaw. Vy, kdo psa máte, tak dobře víte, že je to velká pravda. 

A trvrdit, že nemá papíry, protože byl nadbytečný? Hloupost. Nadbytečnost štěňat je dávno ta tam. Žádné plemeno psů nemá stanoveno, kolik se musí narodit feně štěňat. Je tedy úplně jedno, jestli se narodí 1, 10, nebo třeba 50 chlupáčů. Průkazy původu dostávají povinně všichni.

Že nemá papíry, protože má…špatnou srst, malý čenich, neodpovídající velikost, předkus atd., atd.? Blbost! I v chovatelských stanicích se může narodit pejsek, který neodpovídá plemennému standardu a má tyto vady. Takovýto pes ale i přes to všechno průkaz původu dostane. Jediné, co mu není dovoleno, je uchovnění. Nemůže dál předávat své geny, protože by tak nedocházelo k zušlechťování plemene, ale k jeho přesnému opaku.

Co čekat od chovatelských stanic?

Především profesionalitu a lásku k těmto zvířatům. Akreditované chovatelské stanice mají o svých svěřencích dokonalé záznamy, do kterých patří veškeré krevní testy, testy na přenosnost genetických vývojových vad, zdravotní a rodinná anamnéza, úspěchy rodičů a mnoho dalšího.

Poskytnou poradenství a o plemeni psa mohou podat mnoho informací k jeho chovu, potřebám, výcviku apod. Zvířata jsou netýraná, socializovaná, očkovaná, čipovaná a především zdravá. Vždy tedy víte, jakého psa kupujete a do čeho jdete. Což se o množitelích říci absolutně nedá.

Množírny nabízejí otřesné životní podmínky. Psi jsou často v malých klecích, někdy se pohybují ve vlastních výkalech. Nemají dost jídla ani vody. Dávejte opravdu velký pozor, koho koupí psa podporujete! 

Kde na množitele narazit a jak ho poznat?

Množitelé se nejvíce zaměřují na plemena psů, která jsou nejvíce trendy. Jedná se převážně o čivavy, Jack Russel teriery, jokšíry, maltézáčky apod. Hojně své inzerát dávají na weby, jako je například bazoš. Předání štěněte se mnohdy odehrává někde ve městě na parkovišti, a když vás pustí do prostoru, kde údajně psy chová, neukáže vám jeho rodiče, ani v jakých podmínkách je chová. Často mění jména a telefonní čísla.

Jestliže je štěně bojácné, teče mu z očí nebo je hubené, nikdy si ho neberte. Když množitel pozná, že s koupí štěněte váháte, začne hrát na city. Pravděpodobně vám ho dá pochovat. Ačkoliv na vás tento malý, roztomiloučký a od pohledu nešťastný tvoreček bude koukat sebeutrápeněji, nepovolte a nekupujte si ho. Je to sice tvrdé, ale jeho koupí podpoříte množitele k dalšímu množení, protože vás dostal tam, kam chtěl.

Kde tedy psa koupit?

Psi s průkazem původu jsou obecně dražší z toho důvodu, že sami jejich chovatelé do nich vkládají nemalé obnosy a především kupujete opravdu kvalitu. Takový pes se pohybuje od 10 000 korun do 25 000 tisíc. Někdy zaplatíte i více.

Samozřejmě ne všichni jsme ochotni za psa takovou cenu dát. V takových případech uděláte nejlépe, když se vydáte pro kamaráda do útulku a nějaké opuštěné psí duši poskytnete nový domov. Věrnějšího a vděčnějšího parťáka totiž nikde jinde neseženete a především uděláte dobrý skutek.

Klíčová slova:
pes