Oblíbená solárka: Jak vám mohou ublížit a co vše způsobují?

Solária mohou být nebezpečná a způsobovat rakovinu kůže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Škodlivost solária je poměrně hodně skloňovaným termínem. Napsalo se o něm opravdu spousta článků. Kde je vlastně pravda a jak to se solárkem skutečně je?

Vzhled pokožky v bronzově hnědém odstínu se stal v posledních letech velkým trendem. Snědé tělo hodně láká hlavně mladistvé a dospívající osoby, ovšem často i dospělé. Solária jsou tak hodně navštěvovanými místy, kam se lidé chodí opalovat. 

Účinky solária jsou jak pozitivní, tak i negativní. Solárium je vítané především v léčbě kožních onemocnění, při léčbě světlem nebo je také vhodné jen pro samostanou relaxaci. V neposlední řadě samozřejmě i pro svůj primární účel, tudíž pro získání vzhledu opálení pokožky. Toto vše by byla paráda, kdyby ovšem solárka neměla i své negativní stránky, které mají bohužel vcelku závažný charakter. 

Solárium je technické zařízení, které slouží k ozařování lidského těla pomocí UV záření (umělým “horským" sluncem). Obvykle se používá z kosmetických důvodů pro navození tmavého zbarvení kůže podobného jako během opalování na přímém slunci.

Jak mohou solárka škodit zdraví?

Některé výzkumy a studie tvrdí, že solárka způsobují skutečně rakovinné onemocnění kůže. Zatímco dříve se maligní melanom kůže vyskytoval spíše u starších lidí, dnes se to stává i u lidí mladších. Ještě smutnějším zjištěním je fakt, že počet tohoto nádorového a velmi zákeřného onemocnění stoupá u dospívajících dětí. 

Mluví se hodně o tom, že děti tvoří vůbec nejohroženější skupinu proto, že nemají dostatečně vyvinutou obranyschopnost pokožky. Nejvíce umělé opalování podle statistik využívá věková kategorie mezi 20. a 30. rokem. 

Zajímavostí je, že v některých zemích dochází k prevenci podobného onemocnění. Třeba v Německu, ve Skotsku či některých státech USA je solárko osobám, které nedosáhli 18. roku, zakáznáno. 

 

Světová asociace WHO přišla na to, že 20 minut v soláriu se rovná zhruba jednomu dni stráveném na pláži. Osoby mladší 3 let pak mají o 75 % větší pravděpodobnost, že u nich propukne rakovina kůže, než osoby, které solária nenavštěvují. 

Klíčové je hlavně myslet na své zdraví

Pokud už máme potřebu navštěvovat z jakékokoliv důvodu solárium, tak je důležité, abychom tyto návštěvy omezovali na frekvence nezbytně nutné. Rozhodně se nedoporučuje chodit každý den a ne zrovna chytré je také navštěvovat ho během léta, kdy následně tělo vystavujeme i přímým slunečním paprskům. 

Je důležité si také zapamatovat, že i umělé opálení může vyvolat alergii na slunce, důležitá je tudíž správná ochrana kůže. Nejlepší je pořídit si kvalitní kosmetiku přímo určenou do solárií. Můžeme se třeba na hlavu postavit, ale jeden fakt nezměníme. Kůže se opalováním vysušuje, ztrácí na elastičnosti a také způsobuje přibývání vrásek, tudíž je klíčové se podobným jevům bránit. 

Kdo by se měl soláriím vyhnout?

  • Osoby, které užívají antibiotika nebo antirevmatika či léky proti infekcím močových cest
  • Lidé s velmi světlou pokožkou
  • Osoby, které trpí alergiemi na slunce
  • Všechny těhotné ženy a děti do 12 let
  • Lidé, kteří mají čerstvé jizvy nebo jsou těsně po laserovém ošetření

Jak solárium využívat?

  • Mezi první a druhou návštěvou si dejte alespoň dva dny pauzu
  • Dodržujte maximálně 30 návštěv za rok
  • Vždy využívejte ochranné brýle
  • Nikdy nekombinujte umělé opalování s opalováním na přímém slunci
  • Před návštěvou solária vynechejte parfémy a make-up
  • Nepoužívejte ochranné krémy na klasické opalování, ale pouze speciální kosmetiku určenou do solárka