Epidemie žloutenky se nezastavila. Necháte se naočkovat?

Žloutenka je známá jako nemoc špinavých rukou.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nemoc špinavých rukou, která se už zdála být ve Slaném zažehnanou, znovu udeřila. Tentokrát se objevila infekční choroba u pracovníka Kauflandu. Kolik lidí se mezitím mohlo nakazit? Podívejte se, jaká je prevence a na co si dávat pozor.

První ohnisko nákazy žloutenky ve Slaném bylo v izolovaném areálu bývalých pekáren v Pražské ulici, kde žije z velké části romská komunita v nevyhovujících hygienických podmínkách. V relativně uzavřeném areálu hygienici poučili zúčastněné o vhodné prevenci a léčení. 

Kde se může držet infekce? 
Kliky
Splachovadla
Zábradlí
Opěradla laviček
Vypínače
Kohoutky

Mezi nemocnými byl už na začátku března jeden žák první třídy ze slánské základní školy. Vzhledem ke chvilkovému zlepšení situace vedení města vydalo 25. dubna zprávu, že počet nemocných se nezvyšuje a hrozící epidemie se zdála být zažehnanou. 
Jenomže nově se dostala nemoc i do obchodního domu, a to konkrétně do Kauflandu v Ouvalově ulici, kde onemocněl jeden pracovník. Hygienici poučili všechny ostatní zaměstnance a ty teď čeká i očkování. Zatím nikdo netuší, kolik lidí mohl nemocný pracovník nakazit před tím, než si jeho stav vyžádal hospitalizaci. 

Projevy nemoci                      
V první fázi se projevuje chřipkovými příznaky, jako je teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. V další fázi nemoci dojde ke zhoršení potíží, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici a někdy svědění kůže.

Je možné další šíření?

Kaufland zatím uzavřen nebyl, ovšem blízcí spolupracovníci nakaženého jsou pod přísnou kontrolou. Samozřejmostí je také vyšší frekvence úklidu a použití silnější dezinfekce. "V současnosti víme o 18 případech žloutenky ve Slaném," vysvětlila Dana Šalamounová, mluvčí hygienické stanice v Praze. Problémem je to, že i přes přísná opatření, která hygienici ve městě prosazovali, se stejně infekce rozšířila. 

Jaká jsou opatření? 

Těm, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými, byl nařízen dohled lékařů a doporučené očkování. Rizikovým osobám byla dále doporučena dezinfekce a zakázána účast na hromadných akcích či cestování. Ti, co byli v kontaktu s nemocnými, by měli omezit čas strávený s ostatními na minimum. Zvláště tehdy, dochází-li k používání společných toalet. Je potřeba dezinfikovat vhodným přípravkem především koupelny a toalety.

Co dělat, pokud uvažujete o očkování? 

Ve věci vakcinace je potřeba se obrátit na praktického lékaře, případě na očkovací středisko. Právě v otázkách očkování vychází vedení místní nemocnice od počátku lidem z nebezpečné lokality vstříc. Krok směrem k lidem udělali i praktičtí lékaři, kteří rozeslali do schránek obyvatel letáčky, ve kterých nabízejí očkování proti žloutence typu A úplně zdarma.