Požár od digestoře vzplanul v Milešovicích

Požár se rozhořel od závady na digestoři.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zničený byt zůstal po požáru, který se rozhořel od digestoře v kuchyni. Škoda se vyšplhala na milion korun. Jak se vyhnout požáru od elektroinstalace u vás doma?

O půl dvanácté dopoledne vyjeli hasiči do Předního Chlumu, části Milešovic na Příbramsku. Na požár upozornili sousedé a nejspíše tak zachránili majiteli celý byt. 

"Zasahovaly tam čtyři jednotky hasičů, šlo o byt v obytném domě, takže si všimli relativně rychle," vysvětluje velitel zásahu. Nikdo nebyl doma, ani se nic nevařilo na sporáku, takže šlo s největší pravděpodobností o závadu elektroinstalace. "Nejdříve jsme museli vypnout elektřinu pro konkrétní byt a pak se hasilo normálně vodou," popisuje detaily zásahu velitel, který si nepřál být jmenován.

Škoda je odhadována na milion korun, přesto se však hasičům podařilo uchránit majetek ve stejné výši. Majitel a jeho rodina si zajistili náhradní bydlení sami a nebylo proto nutné hledat v Milešovicích nějakou jinou variantu. 

V bytech nejčastěji hoří právě od vadné elektroinstalace. Proč chodit nebezpečí požáru naproti? Nejlepší bude se jednoduše vyhnout rizikovému chování. Pozor si proto dejte na přetížené zásuvky, hlavně na prodlužovačky. Ty by nikdy neměly vést z pokoje do pokoje přes dveře, kde je prodlužovačka skříplá. Prodlužovačky občas zkontrolujte. Jednou za dva roky by je měl vidět i revizní technik-elektrikář. Nebezpečné mohou být i rozdvojky, čím starší, tím nebezpečnější. Ale hlavně: Ani rozdvojky, ani prodlužovačky nepřetěžujte. Jak na to?