100 milionů korun půjde do odpadu, zlevní se voda?

Vlevo: Čistírna odpadních vod ve Slaném, vpravo: Stará čistírna odpadních vod v Praze 6 - Bubenči
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Opravy čistírny odpadních vod ve Slaném začnou už v létě. Pracovat se bude na intenzifikaci čistírny, která bude stát více než 100 milionů korun. Co to znamená pro místní obyvatele?

Práce začnou nejdříve v létě, ale výsledek tendru bude znám už v květnu. Jak souvisí tato stomilionová investice s cenou vody ve Slaném?

V zakázce na modernizaci jsou zahrnuty i technologie, které se postarají o zvýšení kapacity čističky odpadních vod ve Slaném-Blahoticích. Práce by měly trvat osmnáct měsíců, po jejich dokončení bude provoz nejen ekonomičtější, ale i ekologičtější a díky tomu vyhoví i těm nejnovějším evropským normám. 

Po letech příprav je to konečně tady

Město se snaží připravit zakázku už několik let, jenže kvůli komplikacím s dotacemi a změnami podmínek už byl začátek prací několikrát odsunut. "Předpokládám, že o prázdninách by se mohlo začít," doufá starosta Slaného Martin Hrabánek.

Tendr přitom muselo město nechat prodloužit kvůli námitce jednoho z uchazačů. Po vyhodnocení musí smlouvu schválit ještě Státní fond životního prostředí, který kryje dotací zhruba 75 % nákladů. Většina prací bude hotová už v polovině roku 2018, pak začně čistírna fungovat ve zkušebním provozu. 

Cíl: Levnější voda

Kromě rekonstrukce čistírny řeší zastupitelstvo i založení vodohospodářské společnosti, která by měla být dodavatelem vody i správcem celé sítě. V případě, že se podaří zapojit i další obce, mělo by se to promítnout do ceny vodného a stočného, která by bylo levnější, nebo by alespoň nepřiměřeně nezdražovala. Kdy a jestli se bude plán realizovat, se zatím neví.