Starosta Milovic: Lidé nemohou skousnout, že propaguji ANO. Babiš je úspěšný ministr

Milan Pour je takovým milovaným a nenáviděným starostou Milovic
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Největší "zvíře" milovické radnice Milan Pour je často terčem kritiky ze strany obyvatel. Dělá jako starosta vše tak, aby se měli dobře? Jak si vysvětluje útoky na svou osobu a proč je fanouškem Andreje Babiše?

Začněme otázkou tak trochu na tělo. Na sociálních sítích jste často terčem negativních komentářů. Jak si to vysvětlujete? 
Nevím, jaké konkrétní sociální sítě máte na mysli. Pokud jde o facebook města Milovice a můj osobní facebokový profil, tak tam se negativní komentáře téměř nevyskytují.

Myslím spíše jiné stránky, než přímo městskou…
Pokud máte na mysli jiné sociální sítě, reaguje tam v negativní a mnohdy i nekorektní rovině pouze několik uživatelů. Z nich někteří nemají svůj profil pod svým pravým jménem.

Až takhle jsou rafinovaní? Proč myslíte, že to mají zapotřebí?
Dle mého názoru někteří vyjadřují negativní komentáře vůči mé osobě hlavně proto, že jim vadí, že zastupuji na radnici hnutí ANO. Občas to i emotivně dávají najevo.

Milan Pour

  • věk: 51 let
  • starostou Milovic je již 2,5 roku
  • politicky propaguje hnutí ANO 2011

A nemohou být naštvaní z dění v Milovicích, třeba neustále porouchaného veřejného osvětlení...?
Poruchy veřejného osvětlení jsou dlouhodobým, v minulosti neřešeným, palčivým problémem Milovic. V poslední době, vzhledem k značnému nárůstu bytové výstavby a vlivem napojení dalších větví na zastaralé rozvody ještě z doby působení sovětské armády, došlo bohužel k rozsáhlejším poruchám v některých ulicích města.

Jak město pracuje na tom, aby se situace zlepšila?
Provedli jsme opravy, což řešilo následek, ale ne příčinu. Ve městě nyní využíváme přes 1 200 světelných bodů. V březnu 2017 jsme vypsali veřejnou zakázku na optimalizaci správy a údržby veřejného osvětlení.

Poruchy jsou ale hlášeny pořád. Takže na čem konkrétně se nyní dělá?
V současné době dodavatelská firma provádí aktualizaci stávajícího pasportu, vyhodnocení generelu veřejného osvětlení, připravuje koncepci a návrh postupných oprav kabelových rozvodů. V dubnu 2017 jsme opakovaně vyhlásili veřejnou výzvu na správu a údržbu veřejného osvětlení na období dvou let. V současné době, po nečekaném úmrtí správce veřejného osvětlení, provádějí havarijní opravy dodavatelé služeb z Lysé nad Labem a Milovic.

Existuje nějaké rozhodnutí, které se vám ve starostovském křesle nepovedlo?
Dívám se vždy ve své vizi dopředu, takže bych žádné své rozhodnutí neměnil. Zní to možná povýšeně, ale jinak nedotáhnete úspěšně projekty k realizaci. Je třeba také zdůraznit, že v řadě případů rozhoduje rada města a zastupitelstvo města jako kolektivní orgán.

Milovice jsou městem, které leží v okrese Nymburk ve Středočeském kraji, a to zhruba 4 km severovýchodně od Lysé nad Labem a 37 km severovýchodně od Prahy. S tou má město železniční spojení v rámci PID. 

Nechci vás jen dusit, tak se pochlubte. Co se vám jako starostovi opravdu podařilo?
Jako starosta působím v Milovicích 2,5 roku. Jsem přesvědčen, že občané Milovic vnímají pozitivní změny, které se staly a které vedou k rozvoji našeho města. Ten seznam aktivit, co se podařilo zrealizovat, by byl rozsáhlý.

Dobře, tak jinak. Na co jste nejvíce pyšný?
Určitě na dokončení rekonstrukce ZŠ Juventa, jedné z největších základní škol v České republice, v plánovaném termínu. Povedla se rekonstrukce mostku přes Mlynařici, výstavba a rekonstrukce řady chodníků, parkovišť, komunikací a dětských hřišť. Zvýšila se dopravní obslužnost a realizovala se plná integrace dopravy do PID. 

Ještě něco?
Za úspěch považuji také významnou úsporu financí v městském rozpočtu, které jsme docílili efektivním vynakládáním prostředků. Došlo také k rozvoji sportovního a kulturního života občanů (například cyklistické, cyklokrosové, běžecké, překážkové, chodecké, automobilové závody; městský ples, jarmark kněžny Mlady, besedy, festivaly a další akce).

A co současné projekty, na čem se pracuje?
Dokončili jsme výstavbu bezbariérového chodníku v ulicích 5. května, Družstevní a Na Pahorku. Budeme ještě v tomto roce provádět úpravy komunikací a parkovacích ploch dle projektu v sídlišti Mírová. Počítáme s rekonstrukcí řady chodníků na Balonce i na Mladé.

Připravujete něco třeba už na léto?
V létě otevřeme v ulici Slepá Relax park, který bude sloužit na 1,4 hetarech k volnočasovým aktivitám dětí a dospělých. Získali jsme dotaci ve výši 10 milionů korun na zateplení budovy, vzduchotechniku a další opravy na projekt "Snížení energetické náročnosti multifunkčního kulturního zařízení", takže na podzim 2017 chceme začít s opravami tohoto zařízení.

Město je pruslulé především festivalem Votvírák, který každoročně otevírá sezonu. Jedná se o největší český multižánrový hudební festival, který je zaměřený převážně na rock, pop a hip hop, a to v provedení převážně českých a slovenskýh interpretů. Jeho dějištěm je pravidelně tamní letiště. 

Do konce roku bychom také chtěli provést rekonstrukci objektu v Dukelské číslo popisné 347 a 348, kam bychom následně přemístili úřad práce. Rovněž v tomto roce připravujeme Strategický plán rozvoje města na 2017-2027 a rádi bychom v případě dotace realizovali parkoviště P+R u nádraží.

Teď zase z jiného soudku. Jste propagátorem hnutí ANO, proč?
Jsem zakládající člen, v hnutí ANO jsem od května 2012. Vstupoval jsem tam s přesvědčením, že společně s ostatními podobně laděnými sympatizanty a členy  dokážeme postupně měnit politickou kulturu v naší vlasti, která bohužel neměla vysoký kredit u občanů.

 

Jak vnímáte vašeho, mnohými nenáviděného, předsedu?
Andreje Babiše vnímám jako úspěšného ministra financí. Zdárně se snaží omezit korupci a daňové úniky ze státního rozpočtu. Podařilo se mu prosadit několik projektů. Například zavedením daňové Kobry došlo k úspěšnému boji proti daňovým únikům a daňové kriminalitě, a to především v oblasti DPH a spotřební daně. Podobně i Kontrolní hlášení slouží jako nástroj pro odhalování karuselových obchodů. Jsem přesvědčen, že i EET povede k zvýšení přiznání příjmu podnikatelů. V roce 2016 dosáhla ČR poprvé od svého vzniku přebytkového rozpočtu díky ekonomickému růstu, úsporám ve státních výdajích a lepšímu čerpání peněz z EU.

Už máte svého favorita v prezidentských volbách?
Volba prezidenta proběhne až počátkem příštího roku. Postupně se seznamuji s názory všech prezidentských kandidátů. Zatím nemám vyloženého favorita.