Dům hrůzy potřebuje rekonstrukci za 70 milionů. Kde je ale vzít?

Dům hrůzy je překryt plachtou, dotace na rekonstrukci jsou v nedohlednu.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Brandýský "dům hrůzy" číslo popisné 98 je ruinou, která hyzdí náměstí. To je fakt, o který už se snad ani nikdo nepře. Město by opravovat chtělo, jenže zatím nedostalo požadovanou dotaci. Proč to tak je a najde se nakonec soukromý investor, který bude mít volných 70 milionů na opravu?

Jakmile se domy v památkové zóně dostanou do stavu, kdy jde už spíše o ruinu než o dům, je situace opravdu kritická. Pomoci mohou jen miliony z dotací nebo soukromý investor, kterému nebude líto peníze investovat do rekonstrukce. 

Dva roky a nic, proč nejsou dotace?

Z pohledu obyvatel Brandýsa nad Labem se však v řešení situace s domem hrůzy nikam nepokročilo dlouhé dva roky. "Neudělalo se vůbec nic," myslí si místní obyvatel Ladislav Kotek a pokazuje na to, že město nejspíš žádalo o dotace špatně, když se to dvakrát nepovedlo. 

Město v roce 1992 dům prodalo za 2,2 milionu korun, protože tehdy byl ještě obyvatelný. Jenže v roce 2010 muselo už úplnou ruinu odkoupit za 10,8 milionů zpět. Během osmnácti let byl přitom téměř na zřícení. 

Město se pokoušelo situaci řešit pomocí žádostí o dotace už v roce 2014, jenže neuspělo. Projekt skončil "pod čarou" a žádné peníze nepřišly. Dotace přitom město zkoušelo získat přes projekt zaměřený na spolkové domy a šance tak měla být celkem vysoká. Kraj však už tenkrát měl podobných žádostí daleko víc, než byl schopen uspokojit

Letos se pak objevila nová možnost a svitla naděje na získání dotací na rekonstrukci. Vše díky projektu, který je zaměřen na komunitní centra, která by podporovala zaměstnanost v oblasti a poskytovala sociální služby.

Zastupitelé tedy upravili původní projekt a museli provést i škrty, protože oproti návrhu z roku 2014 by musela celá rekonstrukce podstatně zlevnit. Problém je však v tom, že původní zamýšlený dotační titul pro rok 2017 (komunitní centra) byl zatím ze strany Ministerstva pro místní rozvoj bez náhrady zrušen. 

Co teď?

"Město nyní musí najít pro objekt využití. Hledáme i případného investora, který by mohl dům na brandýském náměstí zrekonstruovat," vysvětluje postoj města místostarosta Hynek Homolka. Je však pravděpodobné, že vzhledem k tomu, že dům je pod ochranou památkářů, bude rekonstrukce drahá. Zatím jsou náklady odhadnuty na 70 milionů.