Konečně! V Berouně začnou měřit rychlost, místa jsou zatím tajná

Městská policie dostane do ruky nové zbraně proti pirátům silnic
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Míra trpělivosti přetekla, jde se do boje. Překračovat rychlost v Berouně se už brzy nemusí vyplatit. Tamní strážníci dostanou do rukou novou zbraň. Jejich nasazení si vyžádali sami obyvatelé královského města. 

Poslat například děti do školy přes některé úseky Berouna je mnohdy hra s ohněm. Lépe řečeno s autem. Řada řidičů si totiž s dodržováním povolené rychlosti moc starostí nedělá. Jde hlavně o místa kolem centra. Dobře totiž vědí, že v Berouně radary momentálně prakticky nejsou a pokud ano, tak nejsou mobilní a dá se na ně dobře "připravit". 

Jde hlavně o děti

To se však změní, berounská městská policie začne s pravidelným měřením zřejmě už od června letošního roku. Pomůže k tomu laserový radar, který si půjčí od specializované firmy. "Chceme zvýšit bezpečnost provozu v místech s větším pohybem chodců, cyklistů a zejména pak dětí u mateřských a základních škol," má jasno starosta Berouna Ivan Kůs. 

V obcích nejvíc dochází ke "střednímu překročení rychlosti". Je to maximálně do 20 kilometrů (mimo obce do třiceti) v hodině. Řidič dostává 2 trestné body a na místě pokutu do 1 000 korun. V případě zahájení správního řízení hrozí sankce 1 500 – 2 500 korun.

Přitom právě nedodržení rychlosti je jednou z nejčastějších příčin dopravní nehody. Policie České republiky v prvním čtvrtletí roku 2017 šetřila 23 069 dopravních nehod, při kterých zemřelo 88 osob, 343 lidí bylo zraněno těžce a 4 335 zranění bylo lehkých. 

Nejvíce nehod se ve sledovaném období leden – březen 2017 stalo v pátek (4 082), nejméně naopak v neděli (2 311). Téměř jedna pětina nehod byla zaviněna nepřiměřenou rychlostí jízdy a o život při nich přišlo 36 osob.

V Berouně si o častější a kvalitnější měření rychlosti řekli hlavně sami obyvatelé. Radnice dostávala mnoho stížností i podnětů, kde přesně se přestupky páchají. "Úseky vybíráme ve spolupráci s Policií ČR, která je musí schválit. Ale zatím bychom neradi tato místa prozrazovali," vysvětlila mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová. Ono je to na jednu stranu vlastně pochopitelné.

Proč dopředu varovat "piráty silnici", když už je za pár týdnů můžete hezky klepnout přes prsty? Ovšem je tu i druhý pohled na věc. Není možné, že by se zveřejněním inkriminovaných úseků už teď staly bezpečnějšími, protože by si řidiči začali dávat pozor bez ohledu na to, zda tam radar už je, nebo ne? Těžko říct, která varianta je lepší. Věřme zodpovědným osobám, že dobře vědí, co dělají.