Zázračné koření kari: Skvěle chutná a navíc je prevencí před rakovinou

Kari umí bojovat i s rakovinou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když se řekne kari, měly by se nám vybavit minimálně dvě věci. Tou první je samotná rostlina, druhou pak pokrm. Kari je velmi oblíbené, ovšem mnozí netuší, co vše dokáže. Díky čemu dokáže být účelnou prevencí před rakovinou?

Kari je svým původem tamilské označní pokrmu, který na talíři velmi nápadně připomíná ragú, což jsou kousky masa, ryby nebo i zeleniny v omáčce. Právě v tomto významu je v dnešní době rozšířen po celé Indii.

Jako název koření se začal používat během koloniální nadvlády Britů. Když se kari dostalo do Evropy, zůstalo mu totiž nesprávné označení. V celé jihovýchodní Asii se dodnes pod názvem "kari" rozumí jen pokrm a samotnému koření se říká masála. 

Masála je pak rozdílná nejen od oblasti k oblasti, ale také město od města. Je možné ho koupit připravené v obchodě, ovšem velmi často si jej rodiny připravují a míchají sami. Masála na severu Indie je často jemnější než ta, která se používá v jižní Indii, kde zase preferují až velmi ostré druhy.

Obecně je složena až z pětadvaceti druhů koření, má výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť mu ve všem modifikacích dodává kurkuma, které se někdy přezdívá japonský šafrán. Právě kurkuma obsahuje složku, která lidem může pomoci v těžkém boji s nadváhou. 

Není kari jako kari

Kari a asijská kuchyně obecně jsou v současnosti velmi moderní a také oblíbené. Právě kari je více druhů a dělí se především v závislosti na samotné pálivosti a také na složení. Mluvíme především o kari pastách (ve světě curry pasta). 

  • Červená kari pasta - ta nejpálivější z pálivých, jelikož obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, sůl, šalotku, limetku, kmín, koriandr a také galangal, což je speciální odrůda zázvoru, která není až tak aromatická. Tento druh pasty rozhodně není pro ty, kteří nejsou fanoušky pálivých jídel, případně teprve s thajskou nebo asijskou kuchyní začínají. 
  • Žlutá kari pasta - ta je pro změnu tvořena žlutými chilli papričkami a také výraznou kurkumou s římským kmínem. Dalšími ingrediencemi jsou šalotka, česnek, sůl, galangal, koriandr, muškátový oříšek, citronová tráva a skořice. Díky žluté kurkumě a římskému kmínu vám tato pasta hodně připomene indickou kuchyni. Pálivost tohoto koření je trochu mírnější, než tomu je u červeného kari. 
  • Zelená kari pasta - ta obecně nemá tak ostrou chuť, jelikož jsou v ní obsaženy čerstvé zelené papričky. Ostatní přísady jsou velmi podobné červenému kari. Slabší pálivost ale zapříčiní to, že se v ní chutě stejných potravin rozvinou odlišně. 

Žlutý zázrak

Kurkumin je již velmi dlouho objektem vědců z celého světa a vypadá to, že by opravdu mohl být zázračnou látkou. Velmi dobře je použitelný v boji s nadváhou, ovšem jisté studie hovoří i o jeho příznivé schopnosti při léčbě rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby nebo také artritidy. 

Historie kari sahá až do Mezopotámské říše, a to konkrétně do 17. století před Kristem. Rozhodně to však není jen koření různých světových kuchyní. Ne zrovna moc lidí ví o tom, že existuje spousta způsobů využití. 

Lze ho také popsat jako vynikající antioxidant, který má skvělé protizánětlivé účinky a také snižuje hladinu choresterolu. Velmi často se používá v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a zástavě menstruace. Dobře se aplikuje i jako zásyp na různé lišeje nebo jiná kožní poranění.

Američtí odborníci zjistili, že kurkumin potlačuje nárůst tukových buněk, a to během testů na myších a lidských buněčných kulturách. Velkou efektivitu mělo především přidání kurkuminu do pokrům s vyšším obsahem tuku, což je právě důkazem, že by mohl fungovat jako bojovník proti obezitě. V praxi to vypadá tím způsobem, že kurkumin zabraňuje formování nových krevních cév, které napomáhají rozšiřovat tukovou tkáň, což je následná příčina tloustnutí.

Vlivy kari koření na zdraví

  • účinky na psychickou pohodu
  • velmi silný antioxidant - chrání organismus před volnými radikály
  • zlepšení trávení a posílení žaludku
  • odstranění nadýmání
  • podpora tvory žluče
  • pozitivní vliv na správnou funkci jater