Chystáte se pod stan? Důležité rady a tipy pro správné kempování

Můžete přespat v CHKO? Ano, ale nesmíte rozdělat oheň a nechat po sobě odpadky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dovolené už se blíží a stanování je pro některé z nás nedílnou součástí nejen letních prázdnin. Užít si dobrodružství s kamarády nebo romantiku s partnerem? Co víc si přát. Když ale podceníte sílu své stanové výbavy, může se idylka lehce změnit v noční můru.

Spaní pod širákem není vůbec špatné, pokud člověku nevadí zima, ranní rosa a otravní komáři. V takových případech je lepší postavit si stan. Na trhu je k dostání obrovské množství druhů a občas je pro laika dost složité se v takovém množstvím vůbec nějak rozhodnout. Na co tedy při výběru vašeho "cestovního domu" koukat jako první?

Jak vybrat stan?

Důležité jsou dvě věci: Kam chci jet stanovat a kolik jsem ochoten do stanu investovat. Ceny stanů se pohybují zhruba od 800 do nějakých 18 000 korun. Když chceme přespat na zahradě u babičky, nemusíme rozhodně kupovat rovnou ten nejdražší. V pohodě by stačil stan do 1500 korun, jestli ale plánujeme náročnější túru nebo rovnou výlet do hor, je lepší se porozhlédnout po velice spolehlivém stanu, který vydrží i drsné klimatické podmínky. S kvalitou však samozřejmě roste i cena. Konkrétně si můžete ceny vybraných modelů porovnat i s dalšími parametry třeba v tomto výběru nejlepších stanů

Dalším bodem, na který musíme při výběru hledět, je váha zabaleného stanu. Při těžších túrách a expedicích je každý ušetřený dekagram na zádech dobrý. Nesmí to ale být na úkor jeho kvality, odolnosti a stability. Pro častější vícedenní táboření na jednom místě zase nějaké to deko navíc nehraje až takovou roli.

Hmotnost lehkých a kvalitních stanů se pohybuje kolem 2,5 kilogramů pro dvě osoby. Velké rodinné stany mohou vážit až kolem 7 kilogramů. Ale s takovým "hradem" budete těžko kempovat někde na výšinách, nemůžete ho vzít ani na záda. Navíc ho velmi pravděpodobně nezvládnete poskládat do kufru osobního auta. A půjčovat si kvůli tomu dodávku, řešit další milion věcí kolem? To už by asi nebyl ten správný výlet.  

Podle zákona nesmíte stanovat na soukromém pozemku, pokud nemáte souhlas majitele. Ten váš přitom nemusí informovat žádnou značkou. Je tedy na vás zjistit si, kde chcete udělat tábor. 

Správná volba spacáku

A protože je spacáků vlastně stejné množství jako stanů, nezbývá než si ho vybírat podobně jako stan. Tedy důkladně a především účelně. Stejně jako u stanů si rozhodně nevybírejte spací pytel jen proto, že se vám zrovna líbí.

Spací pytle se vyrábí z různých materiálů, které mají své plusy a mínusy. Pojďme je tedy prozkoumat detailněji. Důležitá je výplň spacáku. Nejčastěji je plníme peřím a syntetickou výplní.

  • Syntetická vlákna

+ méně náročná na údržbu, nevadí jim přílišná vlhkost, syntetické spacáky jsou levnější, větší prodyšnost, vhodné pro alergiky.

- nevhodné do velkých zim a mrazů, menší izolace oproti péřovým spacákům.

  • Peří

+ zahřeje i ve velice krutých mrazech, nejlepší izolant tepla, vhodný pro extrémní turistiku,

- není vhodný pro alergiky, vyšší pořizovací cena, těžký, pracná údržba.

Tvar a velikost spacáku

Spacáky se sice vyrábí v různých velikostech, ale jen ve dvou tvarech. A to jsou dekové spacáky a spacáky typu mumie. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Dekový spacák je vhodný na běžné přespání v kempu nebo na chalupě při teplém počasí. Nemá tolik izolačních schopností a většinou je vyplněn syntetickým vláknem. Oproti tomu spacák mumiový dokonale snižuje únik veškerého tepla. Optimalizuje velikost vyhřívaného prostoru. Mumie jsou vhodné pro majitele netypických postav. Mohou být vybaveny jak syntetikou, tak peřím.

Velikost samozřejmě závisí na velkosti postavy majitele spacáku. Není dobré kupovat si příliš těsný, nebo naopak velký tak, že z něj při prvním divočejším snu vypadnete. Ve spacáku by však měla být menší rezerva. A to taková, aby se nestlačovala izolační vrstva u hlavy ani u nohou. Je tedy jen na vás, co si ke svému stylu kempování vyberete.

Na co nezapomínat?

Dobrý stan a spacák jsou alfou a omegou každé výpravy. Ať už je to obyčejná někde v kempu u řeky, anebo na vrcholku Mount Everestu. Na co dalšího je dobré při výpravách myslet?

  • Karimatka – spát na holé zemi není nic příjemného, protože je tvrdá a spacák by z ní mohl absorbovat vlhkost. Výběr karimatky tedy nepodceňte a opět si rozmyslete, jaká se k vašemu druhu výpravy nejlépe hodí.
  • GPS navigace – neriskujte, že se ztratíte. Navigace nebo jakákoliv mapa je nejlepším přítelem každého trempa.
  • Trekingové hole – jestliže nemáte v plánu plácnout sebou na pláž, ale porozhlédnout se po okolí nebo uspořádat nějakou pořádnou pěší túru, určitě si s sebou vezměte trekingové hole. Pro zaryté horaly jsou skoro nepostradatelné.
  • Campingové vařiče a nádobí – není nic lepšího než si uvařit oběd uprostřed přírody.
  • Nože – jsou potřeba vždycky.
  • Čelovky a baterky – daleko od civilizace mohou být jediným zdrojem světla.  
  • Lékárnička – pomozte sobě nebo druhým, určitě se bude hodit. 

Cestování je jedním z nejlepších léků

Cestování je ten nejkrásnější "vynález“, jaký mohl kdy vzniknout. Co je lepšího než hodit veškeré starosti a pracovní shon za hlavu, sbalit si bágl a vyrazit vstříc dobrodružství? Je jedno, jestli cestujete na vlastní triko, nebo s cestovní kanceláří. Je jedno, jestli dáváte přednost Česku před velkým světem. Nikdy nelitujte času a peněz, které utratíte během cest.

Tou nejzákladnější podstatou lidského ducha je jeho touha po dobrodružství. Radost ze života vyplývá ze střetávání se s novými zážitky a zkušenostmi, a proto neexistuje větší potěšení než mít před sebou nekonečně se měnící horizont a každý den spatřit nové a jiné slunce. Tak hurá do toho. A nezapomeňte nám poslat fotky.