Klíšťová sezona startuje: Přisát se na vás může i ve městě

Jasným příznakem rozvoje meningoencefalitidy je ztuhnutí šíjových svalů, kdy člověk nemůže dát bradu na prsa.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Aktivita klíšťat po tuhé zimě stoupá strmě nahoru. Kde byste si měli dávat pořádný pozor? A proč stále věříme mnoha mýtům a fámám, které jsou s těmito roztoči spojené? 

Většina z nás považuje přisáté klíště za drobnou, možná trochu nechutnou nepříjemnost. Jenže jedno klíště vám dokáže zničit zdraví, dokonce i život. Podívejme se na nemoci, které klíšťata přenášejí, a na místa, kde se vyskytují. 

Jen v loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou 565 lidí. 

Aktuální přehled

Letos jsou klíšťata velmi aktivní už od prvních teplých dní. Z přehledů je přitom jasné, že nejvíce rizikové jsou střední Čechy a jižní Morava. Český hydrometeorologický ústav vydává pravidelnou předpověď aktivity klíšťat.  

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem. Ruku v ruce s tím samozřejmě roste i riziko nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Do konce tohoto týdne je jasné, že si musíte dávat pořádně velký pozor. O nadcházejícím víkendu se křivka rizikovosti dokonce dostane do nejvyššího bodu. 

Až čtvrtinu případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii má na svědomí Česká republika. 

Kde jsou ve Středočském kraji?

Pokud jde přímo o boreliozou nakažená klíšťata, Středočeský kraj se pohybuje někde mezi deseti a dvaceti procenty nakažených. Nejkritičtější situace je přitom na Kutnohorsku.

Klíšťová encefalitida je potom nejrozšířenější na Mladoboleslavsku, Kolínsku a Benešovsku. Ehrlichióza nás nejvíc ohrožuje v Praze, Benešovsku a Kutnohorsku. Podívat se můžete i přímo na svůj region.

Nenecháváme se naočkovat

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK 65 % lidí ví, že vhodnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování, ale očkovat se nechalo jen 24 %. V okolních státech je přitom počet naočkovaných podstatně vyšší. 

"Jestli jste mimo domov několik hodin, měli byste prohlédnout tělo a oblečení a hledat lezoucí i přisátá klíšťata. Snížíte tak riziko nákazy nebo alespoň množství přisátých parazitů. Z hlediska klíšťové encefalitidy zkrátka nestačí kontrola až na konci dne," vysvětluje epidemiolog Rastislav Maďar. Děti sice klíšťovou encefalitidu zvládají lépe než dospělí a často vyváznou bez trvalých následků, přesto je nutné je dobře chránit. 

Mýty, kterým věříme

  • Přisáté klíště nejdříve potřeme olejem či krémem - tím, že klíště potřete, vlastně zapřičiníte, že se začne dusit a "zvracet" nakažené sliny do vašeho krevního oběhu. Tak se dostane infekce do těla.
  • Klíště kroutíme proti směru hodinových ručiček - parazit nemá místo kusadel závit. Zbytečným kroucením často utrhneme klíštěti hlavičku. Klíště je nutné vyjmout celé právě i s hlavičkou!
  • Města jsou bezpečná - možná si myslíte, že ochranu potřebujete, jenom když vyrazíte do přírody. Jenže klíště snadno chytíte i ve městě. Někdy stačí parazitovi nízká tráva nebo si jen sednout na lavičku v parku či pohladit svého psa.