Koupaliště v Úvalech je v havarijním stavu: Stihne se do léta opravit?

Koupaliště v Úvalech nyní a v budoucnosti
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Problém, který sužuje Úvaly, na první pohled neuvidíte. O to je však větší. Obec na Praze-východ totiž obtěžuje fekální bakterie. Napít se zde jen tak vody ze studny je tak prakticky nemožné. Bude to mít dopad i na místní koupaliště, které se má začít opravovat?

Ještě minulý týden to venku vypadalo spíš na bruslení než na pořádnou koupačku. Ovšem teď je jasné, že jaro je v plném proudu a pořádná parna tak na sebe nenechají dlouho čekat. Lidé tak pomalu začínají myslet na koupání. V Úvalech je s tím však docela problém. Tamní koupaliště je momentálně nefunkční. Radnice ale situaci řeší a zatím to směrem k létu vypadá nadějně. 

Jak to vypadá dnes?

Během kontroly koupaliště se však přišlo na poměrně znepokující věc. Voda (stejná, jakou používají místní ze svých studní) pro plnění bazénu není použitelná, a je tedy nutné postavit úpravnu vody. Důvodem je fekální bakterie a mnohonásobně zvýšené hodnoty podílu zákalu vody, železa a manganu. Voda je navíc velmi tvrdá. 

Koupaliště je tedy nyní jak po stránce bezpečnosti, ale třeba i personálního obsazení, nevyhovující.  "V současnosti se koupaliště nevyužívá. Jen v zimě se voda napustila, aby nedošlo k poničení vodních van mrazem," vysvětlil Petr Matura z úvalské radnice, který je zodpovědný za odbor investic a dopravy.

Dvě varianty rekonstrukce

Vedení města si pohrává s několika myšlenkami, co by se mělo dít dál. V principu ale platí fakta, která se dají rozdělit do dvou variant. 

  • Využití stávající plochy koupaliště - tato možnost je méně finančně náročná, přičemž by se ponechal rozměr bazénových van. Jejich oprava by byla formou nového přelivného žlabu a  povrchu. Vznikla by i strojovna na úpravu vody. Opravou by prošel také dětský bazén. Došlo by k realizaci nového vstupu, opravy oplocení a také by se vytvořilo zázemí pro návštěvníky - WC, sprchy, převlékárny, občerstvení, sportoviště a tak dále.
  • Komplexní varianta - při té by došlo k zatraktivnění bazénových van s celkovým zmenšením vodních ploch, bylo by vybudováno nové brouzdaliště, nový vstup, oplocení, strojovna na úpravu vody, nové občerstvení, oprava a doplnění sportovišť, nové dětské hřiště s pískovištěm, prolézačkou a šplhací stěnou.

AKTUÁLNĚ Z ÚVAL:
Ve městě momentálně probíhají rekonstrukční práce v ulicích. Začalo se v lokalitách Hájovna, Nad Okrájkem a v Horově ulici. V polovině května pak začnou práce také v ulicích U Kaberny, U Starého koupadla, U Výmoly, v Kladské, Lužické a Rumunské. V červenci se pak přidá ulice Barákova. 

"Podle našich propočtů už je nyní jasné, že investice do koupaliště v Úvalech bude ztrátová," má jasno starosta Petr Borecký a popsal kroky, které podle něj musí následovat. "Vypíše se výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace, a to ve dvou částech: bazénová část a část zázemí koupaliště tak, abychom mohli zvolit pro město a jeho obyvatele výhodnější řešení." 

Část prací je možné provést s pomocí technických služeb, což by znamenalo poměrně výrazné snížení nákladů pro město (oplocení, úprava parkovacích ploch). Každopádně i tak bude dopad na rozpočet velký. První etapa v letech 2017 - 2018 by měla stát 24 milionů korun, druhá se pak bude odvíjet od řešení realizace v rozmezí 12-24 milionů. O tom však ještě rozhodne zastupitelstvo města. 

Ve hře byla i varianta, že by se koupaliště prostě zrušilo. O tom však místní obyvatelé nechtěli ani slyšet, což dali najevo v referendu. To proběhlo v minulém roce. Odpovídalo se na otázku "Jste pro, aby bylo obnoveno úvalské koupaliště, i když o náklady s tím spojené budou kráceny finanční prostředky určené na rekonstrukci infrastruktury a ostatního majetku?" Referenda se účastnilo 50,2 % voličů a z nich byly dvě třetiny byly pro to, aby se koupaliště obnovilo.