Psaly se tu dějiny, teď chátrá: Z budovy Rudných dolů se ohlašoval vznik Československa

Rekonstrukce ano, ale nejspíš to bude až na novém vedení města
 

Její zdi psaly historii, dnes však máte pomalu strach, aby vám kusy nepadaly na hlavu. V budově bývalých Rudných dolů v Příbrami bydlel například následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este, z balkónu zde vítali spojenecké vojáky v roce 1945. Teď se snad konečně dočkáme její rekonstrukce. 

O málokteré stavbě se dá tak dlouho a procítěně vyprávět jako právě o budově bývalých Rudných dolů na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami. Skoro by se chtělo říct, že vzbuzuje úctu a respekt. Vždyť zde došlo k jedné z nejvýznamnějších událostí našich dějin, když se zde v roce 1918 slavnostně vyhlašovala Československá republika. 

Pozdně empírová stavba s bosovanou omítkou byla postavena v roce 1846 a až do roku 2006 sloužila báňské správě a vedení důlních podniků. Dlouho sem spadala všechna česká a moravská ložiska rud neželezných kovů, později i grafitu. Až v roce 1949 se "moc" rozdělila do několika nově vzniklých menších podniků. 

Běh na hodně dlouhou trať

Kulturní památku získalo před více než deseti lety město Příbram a od té doby se dá říct, že to jde s budovou od desíti k pěti. Ne úplně vinou města, protože jakékoli větší zásahy zde nejsou možné. Není to zdaleka jediný případ, kdy radnici spadne do klína "nechtěné dítě", o které se však podle zákona musí postarat. Teď to vypadá, že se konečně začíná připravovat rekonstrukce, která spolkne až sedmdesát milionů korun, a rozhodně nebude hotovo v nějaké dohledné době. 

Celý proces je zatím v první fázi, kdy příbramští radní schválili vyhlášení soutěže na zhotovitele projektové dokumentace. Už "jen" tento krok bude stát čtyři miliony korun. "Za současného vedení města se práce určitě nedokončí," má jasno starosta Jindřich Vařeka. Celá realizace bude zřejmě až na jeho nástupcích, kteří prý dostanou kompletně hotový projekt a budou mít zajištěné peníze.

Za minutu dvanáct 

Stav historické budovy je momentálně opravdu tristní. "Rekonstruovat se tak bude prakticky vše od střechy, přes stěny, podlahy až po sociální zařízení," potvrdil Vařeka. Kvůli požadavkům památkářů se ale bude muset našlapovat doslova po špičkách. Do výměny oken, nového zateplení či odvětrání si určitě budou mít co říct. Kdy bude hotovo, se zatím nikdo neodvažuje říct.

Je však jasné, že každým měsícem odkladu se situace jenom zhoršuje. Památka by po rekonstrukci měla sloužit zejména úředníkům z různých částí Příbrami. "Například odbor sociálních věcí to potřebuje jako sůl, momentálně je ve značně nevyhovujících podmínkách," dodal starosta.