Boleslavský tah bude mít nový radar. Víme, kde si dávat pozor

Radar ve Všechlapech se jeví jako naprostá nutnost
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Spadla klec. Všichni řidiči by si měli dát pozor a sledovat tachometr. Již brzy bude totiž na frekventovaném boleslavském tahu umístěn nový úsekový radar. Kde přesně bude dobré sundat nohu z plynu?

Větší bezpečnost na frekventovaném boleslavském tahu hned za Nymburkem by se už brzy projeví. V plánu je totiž instalace nového úsekového radaru. Peníze na něj schválila nymburská radnice. Provozovatelem bude městská policie a přestupky pak bude řešit městský úřad. Policisté jsou navíc s radnicí zajedno - radar zde chtějí.

Kde přesně radar bude?

Přístroj bude měřit rychlost zhruba ve třech čtvrtinách průjezdu obcí Všechlapy. První čidlo bude u odbočky k zemědělskému podniku, druhé pak o pár desítek metrů dál před železničním přejezdem. 

Radar bude schopen z naměřeného času průjezdu každého automobilu spočítat průměrnou rychlost. Jak překročí zákonem povolenou padesátku, automaticky bude řidiči doručena pokuta za nedovolenou rychlost.

Všechlapy jsou obcí, která se nachází v těsné blízkosti Nymburka a jsou součástí Mikroregionu Nymbursko. Žije zde okolo 613 obyvatel a katastrální území disponuje rozlohou 304 hektarů.

"Všechlapy jsou obcí, kde je velká frekvence aut a lidé si dlouhodobě stěžují na nedodržování rychlosti," vysvětluje zástupce vedoucího územního odboru nymburské policie Marek Šmíd a předkládá i důkazy. 

"Radar bude umístěn hlavně z důvodu, že dlouhodobá měření jasně naznačují, že řidiči zde jezdí opravdu rychleji, než jim povolují předpisy. V inkriminovaném místě je delší a zároveň nebezpečná rovinka, která jednoduše svádí k tomu, aby lidé sešlápli plyn." 

Z měření státní policie na boleslavském tahu ve Všechlapech v minulém roce  vyplynulo, že za pouhých 6 hodin tu překročilo rychlost 65 km/h hned 187 vozidel.

Na Nymbursku zatím podobných radarů moc není. Další úsekový je pouze v Přední Lhotě u Poděbrad. Policisté i radnice si samozřejmě od instalace slibují menší množství přestupků a s tím ruku v ruce větší bezpečnost v dané části komunikace. 

K instalaci radaru by mělo dojít na podzim. Město již schválilo částku přes 1,5 milionu korun na nákup zařízení. V současné době je vypsáno výběrové řízení na dodavatele. Počítalo se sice se zprovozněním už v létě, ovšem vše se protáhne kvůli tomu, že se musí všechno napojit na informační systémy nymburského úřadu.