Zaplavete si v Sedlčanech? Za 25 milionů ano

Budou mít Sedčany tak hezké koupaliště jako je třeba Přírodní koupaliště Motol?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přírodní koupaliště by mělo vzniknout v Sedlčanech na Příbramsku kousek od zimního stadionu. Zaplavat si budou moct lidé díky 25milionové investici.  Proč raději nezrekonstruují koupaliště, které už u města je?

Kousek za Sedlčany už jedno přírodní koupaliště je. Dříve běžně fungovalo, dnes ho však využívají hlavně rybáři. Má totiž problém se zdrojem vody a je dost daleko za městem. Rekonstruovat tento areál by město stálo minimálně 32 milionů korun, protože by se muselo stavět prakticky od začátku. Jak to tedy v Sedlčanech vyřešili? 

Pravdou je, že možnost se v létě vykoupat v Sedlčanech chybí. Lidé proto využívají především aquapark v Příbrami, plavecký bazén v Benešově nebo koupání v Měříně. 

 

"Řekli jsme si, že by bylo lepší v případě takto vysokých investic raději mít koupaliště blíž k městu," vysvětlil přístup starosta Sedlčan Jiří Burian. Kde by mělo toto nové přírodní koupaliště vzniknout? "Pokud by bylo možné získat dotace, máme už vyhlédnuté jedno místo, které leží v ose sportovních areálů a idálně by naplňovalo naše představy," vysvětluje starosta.

Konkrétně by mělo jít o Zbraslavskou ulici a plochu poblíž zimního stadionu. Celkové náklady jsou odhadnuty na 25 milionů korun, což je pořád nižší částka než za rekonstrukci stávajího koupaliště.   "Zatím jsme zajistili geodetické zaměření a necháme vypracovat i studii proveditelnosti, zda by se to do toho území vešlo, za jakých podmínek a v jaké velikosti," vysvětluje postup města Jiří Burian. 

Jaké jsou další možnosti? 

  • 30 milionů - Tolik by stál přírodní biotop, ve kterém by se přirozeným způsobem voda samočistila pomocí vodních rostlin a speciálních řas. 
  • 80 až 100 milionů - Pokud by se město rozhodlo pro mnohem vyšší investici, nechalo by postavit celý plavecký bazén. 

Zatím to však vypadá, že tyto ani jiné varianty nejsou ve hře a že pokud dobře dopadne geodetické mapování a žádost o dotaci, tak budou mít Sedlčany přírodní koupaliště opravdu ve Zbraslavské ulici.