Velký krok kupředu. Budou se poděbradské lázně rekonstruovat už letos?

Velmi smutný pohled
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rádi si občas zavzpomínáte a chodíte navštěvovat místa, kde se vám jako malým líbilo? Poděbrady k tomu vybízejí, zvlášť pak Centrální lázně. Bohužel jsou momentálně jako ošklivá rána pěstí na oko. Kdy se budova konečně dočká toho, aby se za ni místní nemuseli stydět?

Odborné lázeňské zdravotnické zařízení v srdci úhledné kolonády budí dojem, jako kdyby se tu naprosto zastavil čas. Ještě horší je pak kombinace s elegantním lázeňským parkem. Kontrast je skutečně smutným příběhem. 

Centrální budova se nelíbí obyvatelům, turistům, ani městským zastupitelům. Bohužel všichni mohou ruku v ruce pouze nadávat, víc toho nezmůžou. Lázně Poděbrady totiž patří soukromníkovi a ten si rozhodne o jejich budoucnosti.

Historie Poděbrad sahá až do pravěku, daleko před počátky českého státu. Tehdejší lesnatou krajinou protkanou hustou sítí říčních ramen procházela dálková obchodní cesta, která směřovala z Prahy do východních Čech a následně do Slezska a Polska. 

Sliby jsou chyby

Vedení Lázní Poděbrady ohlašuje budoucí rekonstrukci již několik let, naposledy tomu tak bylo před několila týdny. "Máme zpracovaný projekt a získané stavební povolení. Až dořešíme s městem majetkoprávní vztahy, tak se pustíme do rekonstrukce," uvedl generální ředitel Petr Valenta. 

Zatím to ale nevypadá, že by se něco mělo začít dít. Budova stále chátrá a někdy to až vypadá, že se snad rozloží sama bez cizího zapříčinění. Nám se ale přeci jen podařilo zjistit poměrně optimistické informace.

Jelikož město avizovanou a potřebnou rekonstrukci velmi vítá, pospíšilo si s řešením majetkoprávních vztahů. Když se opravdu chce, evidentně jde popohnat spousta věcí. "Město potřebné pozemky pro rekonstrukci lázní směnilo se společností Lázně Poděbrady a. s. za pozemek pro stavbu zázemí Hudebního pavilonu a parčík v Lázeňské ulici. Minulý týden došlo k zápisu do katastru nemovitostí," potvrdila nám informace Lenka Hotovcová z poděbradské radnice. 

Podobně rychlá reakce města je samozřejmě pomyslnou hozenou rukavicí společnosti Lázně Poděbrady a. s. Ta zatím tak trochu mlží a nechává si otevřené dveře pro obě alternativy. "Pozemkově už je vše vyřešeno, ovšem nyní stále čekám, až se vydá stavební povolení," vyjádřil se k situaci Ing. Luboš Synek.