Jsou vaše fotky pořád vaše? Víte, jak snadno se dají zneužít?

Necháte se označit na fotce a kdo může použít váš obsah?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Víte, kdo má přístup k vašim fotkám na sociálních sítí? Možná budete překvapení, jak to vlastně je s autorskými právy a tím, co všechno mohou a nemohou ostatní dělat s vašimi obrázky.

Nebuďte hloupí a mějte zabezpečený profil. Dávejte si pozor na to, kdo je ve vašich "přátelích", registrujte se do aplikací a seznamek raději pomocí k tomu speciálně učenému e-mailu, ne přes Facebook. Kontrolujte svoje fotky. To jsou pravidla, kterými bychom se měli všichni řídit, jenže ruku na srdce. Děláme to? 

Zvláštní výjimky existují Například noviny a novináři mají zvláštní postavení, které umožňuje používat díla v okamžiku, kdy je to nezbytné ze zpravodajského hlediska. Na vyšší cíle se mohou odvolávat i ti, kteří se věnují vzdělávání. Důležité je pak i zdrojování fotografií, případně odkaz na zdroj. 

Je možné sebrat fotku ze sociálních sítí? 

Ne, fotku, která vám nepatří, byste neměli nikdy sebrat. Na druhou stranu můžete si ji bez problému stáhnout a uložit u sebe v počítači. Použít byte ji však neměli pro svůj prospěch a pod svým jménem. Jenže sociální sítě jsou veřejným prostorem a proto, pokud vás někdo bude žalovat a dotáhne to až k soudu o fotku, jsou vaše šance asi tak 50 na 50.

Jsou však některé sociální sítě, které se stahování fotek brání doslova zuby nehty. Třeba stáhnout si fotku přímo z Instagramu je takřka nemožné.

Jenže pořád je tady Printscreen a další možnosti, se kterými jde prakticky všechno. Facebook si naopak fotky chrání málo, ale možnosti regulovat jejich soukromí uživatelům dává a je už jen na nich, jak moc tuto nabídku využijí.

Často užívanou velmi špinavou praktikou je ukradení fotek a jejich uložení na nové místo. Například váš blog. Na takovouto fotku se pak můžete odkazovat jak chcete, autor z toho nic mít nebude, ale vy se přeci odkazujete na zdroj. 

Ošklivé praktiky

Kradení fotek je bohužel zcela běžné a dochází k němu dnes a denně. Nečisté praktiky zkoušejí i aplikace, které parazitují na Facebooku. Je to například Badoo, které zneužívalo hloupost lidí, kteří se sem přihlašovali pomocí Facebooku. Zakládá také falešné profily vašich přátel a dalších kontaktů hned po získání přístupových údajů a mailů. Dnes podobné praktiky realizuje seznamka Loveaholics. 

Vězte, že ať nahrajete na sociální sítě cokoliv, nikdy to není úplně bezpečné. Všechno je zneužitelné a možnost obrany spočívá především v tom to nedělat. Zvláště pokud si chcete dobře chrátit své soukromí. Nejde dokonce ani o to, že by daná sociální síť musela zneužít fotky přímo, ale přístup k vašemu profilu může někdo zneužít i přes vaše přátele, kteří fotky vidí. Nebo může za dírou stát jednoduchá technická chyba. 

Základní pravidla:

  • Nenahrávat, co nechceme, aby někdo viděl. Tento bod platí pro všechny sociální sítě od Facebooku, přes Instagram, až po Snapchat. Je jedno, jestli jde o fotku na profil, nebo jen jako zprávu v chatu. 
  • Nenechat se označovat. Pokud vás chtějí přátele označit na fotografii na Facebooku, často se fotografie zobrazí i na vašem osobním profilu a na "zdích" vašich přátel. Pokud si to nepřejete a už vůbec ne bez vašeho souhlasu je možné tato práva regulovat pomocí Nastavení soukromí.
  • Mít dobře zabezpečený profil.  Pokud máte svůj profil na Facebooku otevřený a přístupný všem veřejně je to dost velký problém a znak toho, že se absolutně nezajímáte o své soukromí, ale ani o soukromí svých přátel a rodiny. Zvláště nebezpečné je, pokud na svém facebooku často sdílíte soukromé fotografie, své názory, statusy, obrázky a podobě. Soukromí lze snadno regulovat tak, že některý obsah uvidí jen vaši přátele, jen určité skupiny vašich přátel, nebo rodina, a některý obsah lze zveřejnit i jen sám pro sebe. 
  • Mazat to, co už nechceme, aby bylo vidět. Jistě, není jistota, že smazaná fotka bude opravdu smazaná a že není někde jinde již uložena, ale přesto není špatné se zamyslet nad tím, co o sobě chcete říkat svým profilem. Opravdu chcete, aby váš budoucí zaměstanvatel, nebo partner četl vaše hloupé statusy z období před pěti, deseti lety? Nebo aby vás viděli na té fotografii z tábora, kde jste v těch hrozných plavkách? Fotky si raději uložte ofline.
  • Mít na paměti, že internet si pamatuje. Cokoliv bylo online, může být desítky let uložené off a po čase vyplout na povrch. Uložil si váš bývalý vaši fotku ze sociální sítě? Bezva, za 20 let ji může zveřejnit, nebo ji poslat vašim vnoučatům, nebo vás vydírat. Internet je kolektivní inteligence, kolektivní paměť, ale i kolektivní hloupost a zákeřnost. 
  • Nikam nikdy neuvádějte své pravé telefonní číslo. Zvláště pokud nemáte profil uzavřen čistě pro vaše přátele, kteřé si důkladně vybíráte. Nechcete přece, abyste se octli v seznamu čísel se kterými se obchoduje. To samé platí pro vaši adresu.
  • Hesla jsou jen vaše. Nikdy, ale opravdu nikdy nedávejte heslo k emailu, facebooku, nebo jakékoliv jiné síti někomu dalšímu. Dokonce i když dané osobě věříte, že si nepřečete všechny vaše zprávy, a nenapíše vám něco hrozného na profil a pak nezmění vaše heslo. Stačí, aby někde zůstal profil omylem přihlášen. 
  • Nesdělujte všem, že jedete na dovolenou. Pokud nechcete skončit vykradení a tímto způsobem si užít příjezd z dovolené, raději sdílejte i fotky až zpětně.