Ibišek súdánský: Uchvátil faraony a objevuje se v hieroglyfech. Čím je tak jedinečný?

 

Ibišek jen jako krasná bylinka? Určitě ne! Umí toho mnohem víc. Nejenom že krásně vypadá, ale dokáže také léčit. Například čaj, který se z něj vaří, je neobyčejně lahodný a především zdraví prospěšný. To si uvědomovali už faraoni tři tisíce let před naším letopočtem.

Pro Egypťany byl ibišek velice důležitý. Když faraon zemřel, do hrobu si krom veškerého svého bohatství bral i květy této rostlinky. Co kdyby ho po smrti přepadl nějaký neduh? Musí ho přeci nějak léčit. Ibišek je dobrý především na:

  • Podporu obranyschopnosti
  • Pročišťuje a podporuje funkci ledvin
  • Udržuje zdravé srdce a cévy
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Snižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Pročišťuje cévy
  • Detoxikační účinek
  • Antiseptické účinky (protizánětlivé)
  • Antibiotické účinky
  • Pomáhá při nemocech jater
  • Pomáhá při menopauze a bolestivé menstruaci
  • Docela dobré, na pouhou okrasnou rostlinku, co?

Jaké "zázraky" obsahuje?

Ibišek má celou řadu účinných složek: flavonoidy, quercetin, kaempferol, apigenidin, pelargonidin, cyanin, cyanidin, teraxeryl acetát, cyklopeptidové alkaloidy, ß-sitosterol, kyselinu šťavelovou, kyselinu citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny. Flavonoidy z ibišku súdánského mají silný ochranný účinek na kapilární strukturu (pomáhají zpevňovat stěnu cév).

Dále podporují funkci žlučníku, rovněž mají pozitivní vliv při ochraně buněk a při regeneračním procesu. Podporují činnost mnoha enzymů v organismu. Důležité je to hlavně u těch, které se účastnící antioxidačního procesu.

Flavonoidy jsou také důležité pro růst a udržování zdravých kostí, zubů, dásní, vaziva a nezbytné pro tvorbu některých látek, účastnících se přenosu vzruchů mezi nervovými buňkami. V neposlední řadě také podporují vstřebávání železa z potravy. Ibišků existuje celá řada druhů a dodnes jsou ostatní druhy, které mají stejné léčivé účinky, využívány především v asijské a africké tradiční medicíně.

Jak se ibišek pěstuje?

Ibišek je celkem nenáročná rostlina, která ale pro svůj africký původ velice špatně snáší zimu a mrazy. Dobře roste v hlinité půdě s přídavkem rašeliny, kde skvěle prospívá. Je dobré také rostlinku občas rosit, protože vlhké prostředí je pro ni důležité. Pokud pěstujeme ibišek v květináči, je nutné pravidelné přihnojování. Ibišek je nádherná rostlina dorůstající do výšky až 1,2 metru, která má nádherně sytě rudé květy, ze kterých se dělají čaje nebo se sušené konzumují.

Jak využít ibišek v kuchyni?

Jestliže vyrazíte na dovolenou do Afriky, Asie, Jižní Ameriky nebo do Thajska a dáte si místní kuchyni, zcela určitě na ibišek narazíte. Nejslavnější je ibiškový čaj, který se nazývá Karkade. Sytě červený a lahodný čaj se pije vždy studený, a protože má lehce nakyslou chuť, může se dosladit medem nebo třtinovým cukrem.

Dokonale se hodí k pití ve velice horkých dnech, protože umí neuvěřitelně příjemně ochladit tělo. Je také skvělým srážečem teplot a horeček. Je bohatý na vitamín C a minerály a je neodmyslitelnou součástí přírodní medicíny. Například při cukrovce druhého typu pomáhá snižovat krevní tlak.

Ibiškový sirup

Ibiškový sirup je výborný lék na nachlazení. Protahuje dýchací cesty a snižuje horečku. Dá se použít i na kašel, zánět průdušek anebo jen jako prevence. Ibišek se dá i konzumovat. Sušené červené květy koupíte v každé zdravé výživě. Co si tedy občas místo popcornu k filmu vzít pár sušených ibiškových květů? Vaše tělo vám jistě rádo poděkuje. Jestliže chcete sílu ibišku zkusit osobně, pojďme si ukázat, jak správně připravit čaj a sirup.

  • Karkade (čaj)

Do hrnce vroucí vody dejte ibišek a krátce povařte. Odstavte a přidejte mátu. Po 10 minutách sceďte. Teď je potřeba čaj nechat vystydnout a vychladit. Studený čaj doslaďte podle chuti medem, servírujte s ledem nebo ledovou tříští.

  • Sirup

Do vroucí vody přidejte ibišek, odstavte a přiklopené nechte louhovat a vystydnout. Po 1 hodině přidejte cukr, jednu lžíci kyseliny citrónové a dalších 5 hodin nechte louhovat. Hotový sirup sceďte a uskladněte ve skleněných láhvích, používám ty s pérovou zátkou. Sirup má velmi sytě červenou barvu.