Jemná ranní rozcvička vám nastartuje den

Odhodlejte se k ranní rozcvičce a odměna vás nemine!
 

Začněte ráno s báječnou rozcvičkou a uvidíte, že celý den budete mít o mnoho hezčí, protože budete plní energie. Není vůbec nutné se hned zničit, zkuste si spíš protáhnout tělo a rozproudit krev. Idální recept přináší právě jóga.

Ranní rozcvička s prvky jógy vás nadchne. Důležité není ráno se zničit nebo dokonce zpotit! Hlavní je udělat si čas pro sebe, na který se postupně začnete těšit a který budete chtít opakovat. Nabuďte své tělo a nenechte se odradit. Skvěle funguje i otevřené okno, které k vám přivede trochu čerstvého vzduchu, který vás probudí. Tak do toho!

  • Potom, co se pomalu protáhnete v posteli, si sedněte na podložku a zkřižte pod sebou nohy. Protáhněte si jemně krk do strany a napněte svaly s rukou na spánku, pak hlavu znova trochu schylte dopředu a opakujte. S výdechem vždy protahujte, pak zkuste opřít bradu o hrudní kost a obě dlaně položit zezadu na hlavu kousek za ušima. S výdechem opět jemně tlačte rukama dolů - ucítíte, jak se vám protahují svaly kolem páteře. 
  • Dalším krokem je, že se postavíte. Levou ruku natáhnete nahoru a pravou rukou, respektive dlaní a prsty, poklepáváte celý svůj bok, od předloktí natažené ruky až do půlky stehen. Opakujte minimálně dvakrát, tento zvláštní cvik pomáhá prokrvit místa, která to potřebují a přes den jsou "uškrcená" spodním prádlem a pásky kalhot. Obě ruce jemně zatněte v pěsti a poklepejte svá záda od poloviny dolů, speciálně se soustřeďte na oblast v okolí kostrče. Pomáháte prokrvení a pokud máte sedavé zaměstnání, určitě to později oceníte. 
  • Rozpažte ruce a s nádechem je posunujte nahoru, až se setkají nad vaší hlavou, pak s výdechem sklopte ruce a ohněte se až dolů. Chvíli se vytočte napravo a chvíli nalevo, pomáháte páteři. Kolena nemusí být vyloženě napnutá. 
  • Teď je vhodná chvíle na jógovou pozici stromu. Chodidlo pravé nohy zapřete o stehno druhé nohy, dlaně zapřete proti sobě a snažte se očima najít jeden stálý bod - tak chytíte rovnováhu. Opakujte s druhou nohou. 
  • Jděte na všechny čtyři a užijte si nádechy a výdechy v kočičí pozici. Nahrbení znamená nádech, propadnutí v zádech výdech. Po této pozici následuje tazvaná deska - zkuste si ji, ale nepřežeňte to. Z desky je ideální přejít do pozice střechy, kdy zadek máte nahoře a jste prohnutí v zádech. Zkuste pohoupat své nohy a protáhnout tak zadní svaly lýtek a stehen. 
  • Abyste se neunavili, zvolte odpočinkovou pozici v józe přezdívanou dítě. Dělá se tak, že si sednete na nohy a trochu je roztáhnete, abyste si mohli pohodlně opřít své tělo, hlavu a ramena o podložku. 
  • Tak teď už zbývá jen vyskočit a vyzkoušet trik, který vám pomůže rozproudit energii. Pamatujete si, když jste se jako malí točili dokola? Tak zkuste však zůstat stát a jen horní polovinou těla se otáčet doprava a doleva, až vám uvolněné ruce vlají a v dlaních cítíte energii.
  • Tak a to je celé. Zabere vám to 10 minut a hned se cítíte lépe. Pokud máte víc času, můžete cviky opakovat, případně k nim přidat další pozice. Důležité je ráno si užít a trochu zpomalit a soustředit se na své tělo a na svůj dech. Až si zvyknete na pravidelnou rozcvičku, zkuste opravdový, o něco náročnější Pozdrav slunci.