Co dělat, když zaútočí bodavý hmyz? Máme volat hasiče?

Likvidace celého roje včel je škoda.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Změna počasí vyhnala roje vos, včel a sršňů z jejich hnízd a hasičům tak přibyla další povinnost a zásahy, ke kterým musí vyjíždět. Víte, jak takový zásah probíhá a kdy je rozumné volat hasiče a ve kterých případech se raději obrátit na deratizátory? 

Teplota roste a létavého hmyzu je čím dál tím víc. Pokud z něj máte panickou hrůzu, podívejte se, jak se vlastně zasahuje, možná vás to alespoň trochu uklidní. 

Středočeští hasiči už letos vyráželi k několika případům, naposledy 18. května v Příbrami, kde včely ohrožovaly úřad. "Zasahujeme povinně, když jde o veřejné budovy. Tam je to automatické, když nás zavolají - jedeme," začíná vysvětlovat tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel.

Pokud však jde o soukromý pozemek, hasiči lidi odkazují na deratizátorské služby. Jedinou výjimku tvoří alergici. "Pokud se někdo prokáže průkazem alergika, chápeme, že to může být život ohrožující, a zasahujeme i tady. Primárně se však snažíme většinu případů nechat na deratizátorech." 

Anafylaktický šok je závažnou, rychle nastupující alergickou reakcí, která může způsobit i smrt. U některých alergiků nastává po bodnutí včelou, vosou nebo jiným blanokřídlým hmyzem. 
  • Kdy hasiče volat? Pokud jde o roj na veřejném prostranství, pokud je v ohrožení dítě, alergik. Roj ve škole a školce nebo na dětském hřišti. Lidé by měli být schopni vyhodnotit situaci, protože když už jednotka dorazí na místo a zjistí, že žádné nebezpečí nehrozí, zásah neprovede. V tomto případě může dokonce občana, který zneužil linku tísňového volání, pokutovat. 

 

Sršeň obecná obývá značnou část Evropy a Asie. Zavlečena byla i do Severní Ameriky. Prvně byla pozorována roku 1840 ve státu New York, odkud se rozšířila do dalších států USA a některých provincií Kanady.

Průběh zásahu

Hasiči nejdříve zjistí velikost roje. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou, fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný. Létavý hmyz lze likvidovat, jen pokud není rozlítaný, to znamená, že je ještě více méně v kupě. Tato chvíle nastává ráno nebo večer. 

"Likvidujeme je dvěma způsoby. Buď pomocí chemie, nebo speciálním vysavačem," vysvětluje tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel. Chemicky se likviduje tak, že se hnízdo vezme do igelitového pytle a odstřihne se. Pak už se jednoduše pomocí chemických prostředků zlikviduje. Další možností je likvidace pomocí speciálního vysavače, který vsaje celé hnízdo a rozemele ho, a tím včely či vosy a sršně rychle usmrtí. 

Věděli jste, že bílá barva, do které se včelaři oblékají, včely uklidňuje? Včelařům se však nedoporučuje moc se potit, to vede k zvýšené agresivitě včel.  

 

Proč si nalezený roj včelaři nechtějí vzít? 

Každý včelař by si měl svá včelstava hlídat. Jenže proč nezvýšit svou produkci medu, když je ta možnost? Včelaři se bojí, že cizí roj má parazity. Strach o vlastní včely je pak vede k odmítání přijmout další roje právě kvůli vysokému nebezpečí přenosu chorob.