Kraj chce "donutit" praktické lékaře více sloužit pohotovost. Bude trpět péče?

Je v kapacitách lékařů sloužit další hodiny?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdravotnictví je pro vedení většiny regionů v Česku palčivý problém. Je jedno, kdo zrovna drží kormidlo. Ucpat "černou díru", odkud odtékají nejen peníze, ale i kvalitní lékaři či sestry, je úkol hodný mistra. Ten se zatím bohužel nenašel. Ve Středočeském kraji se teď navíc někteří praktičtí doktoři bouří. Nelíbí se jim, že by měli sloužit více služeb na pohotovosti. 

Je to jako boj s větrnými mlýny. Na kraji se vymyslí nějaký koncept, přednese se a v tu chvíli se spustí vlna kritiky. Ať už je oprávněná, nebo ne, pracovat pod takovým tlakem není nic, co by se mělo závidět. Středočeský kraj má vize, jak zkvalitnit zdravotnictví, o tom není sporu. Oproti minulému vedení se dokonce zdá, že nejde o žádné vzdušné zámky. 

Nařizuje jim to zákon

Ať už je to možnost získávání finančních prostředků pro jednotlivá zařízení z humanitárního fondu, koncepce lepšího využití lůžek nebo třeba odlužení nejvíce "zanedbaných" nemocnic, to vše má hlavu a patu. Jedním z kamínků v celé mozaice je i myšlenka, že by praktičtí lékaří více sloužili pohotovost. A tady to vypadá, že se některým doktorům šláplo na hodně citlivé místo. 

V první řadě je třeba říct, že pokud se vedení kraje takto rozhodne, nebude dále o čem mluvit. Protože praktičtí lékaři se podle zákona o zdravotních službách musí na pohotovostech podílet, ať se jim to líbí, nebo ne. "Vyzveme je k tomu a zároveň jim nabídneme přijatelné podmínky," potvrdila vedoucí odboru zdravotnictví Zdeňka Salcman Kučerová. 

Německé či rakouské nemocnice často loví doktory v Česku. Absolventi lékařských fakult mohou dostat nástupní plat 57 000 eur (1,5 milionu korun), lékaři po první atestaci až 90 000 eur (2,4 milionu korun) a vedoucí lékaři mohou brát až 200 000 eur (5,4 milionu korun). Stejné pozice mají u nás příjem sotva pětinový.

Jde mimo jiné i o to, aby středočeští pacienti nemuseli dojíždět na pohotovost až do Prahy. Podle náměstka primátorky pro oblast zdravotnictví a bydlení Radka Lacka je podíl pacientů z kraje na pohotovostech v hlavním městě pětadvacet procent u dospělých a třicet u dětí. "Máme systém, který funguje. Rádi jeho metodiku hejtmanství poskytneme."

V ideálním případě by celý tento proces měl znamenat i menší nápor v pražských nemocnicích. I tam je totiž velký nával pacientů, kteří nejsou z metropole. Dokonce se stává, že jsou pacienti odmítáni, protože není místo. "Zákon nám nařizuje vozit pacienty do nejbližšího zdravotnického zařízení. Jenže místo rychlého vyřízení často hledáme volná lůžka," popsal situaci ředitel krajské záchranky Martin Houdek.  

Situace je neúnosná

Otázkou je, jestli služby praktických lékařů problém vyřeší. Ano, faktem je, že budou více funkční i mimopražská zařízení. Jenže je tam háček. "Přidají nám hodiny práce? Ať to udělají. Ale jestli pak uděláme chybu, protože toho budeme mít až nad hlavu, následky ponesou oni. Vezmou si na triko životy pacientů?" ptá se doktor, který má ordinaci několik kilometrů za Prahou. Nepřál si zveřejnit jméno z obavy z možných postihů. Na druhou stranu přiznal, že současná situace je pro pacienty mnohdy neúnosná. 

Krajské nemocnice obecně trápí nedostatek zaměstnanců. Už se stalo smutnou tradicí, že většinu kvalitních lékařů, které vychováme, pak jen vyprovodíme na cestě do jiné země. Není se jim co divit. Středočeský kraj nyní chce, aby ministerstvo zdravotnictví co nejdříve uvolnilo peníze na zvýšení platů pro sestry na lůžkových odděleních. Od 1. července by jejich mzdy měly stoupnout o 2 000 korun. Tak zní slib, který dal bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Finanční prostředky však zatím k dispozici nejsou.