Oreganový olej jako král antibiotik: S čím vším vám může pomoci?

Kdo by to byl čekal, že bude mít oreganový olej takové účinky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo by tomu byl věřil, že právě oreganový olej může mít takové účinky. Co vše s vaším tělem dokáže a jak pomáhá?

Máte problémy s opakujícími se záněty, infekcemi, mykózami či třeba i trávením? Může to znamenat, že se ve vašem těle nachází plíseň, která je odpovědná za podobné neduhy. K tomu, abyste se jí zbavili, většinou vede poměrně dlouhá a nepříjemná cesta. Pokud hledáte spojence, pak se jím může stát překvapivě oreganový olej.

Oregano neboli také jinak řečeno dobromysl, je léčivé koření, které pochází ze Středozemí. V dnešní době ho ovšem již běžně můžeme objevit na našich loukách a také zahradách. Věděli jste ale o tom, že existuje i oreganový olej, který má nesmírně silné antibiotické vlastnosti?

VÍTE, ŽE: Oreganový olej pochází ze starověkého Řecka? Hippokrates jej používal jako hlavní nástoj antibakteriálního ošetření. Kromě toho byly také používany oreganové lístky, a to pro léčbu dýchacích cest a zažívacích obtíží.

Jedinečné složení

Oreganový olej má opravdu vynikající složky. Obsahuje především látku zvanou carvacrol, která funguje jako přirozený zabiják bakterií, mikrobů, virů a parazitů. Tento druh oleje ale působí také dezinfekčně a na základě těchto daností se používá i na infekce na povrchu těla. 

Lisuje se za studena z oregana, které se v sušeném stavu používá i ve formě koření. Ve svém přirozeném stavu je pak velmi aromatický. Olej z ní byl hodně využíván i v léčitelství starších generací, a to především v souvislosti s podporou trávení, ale i dýchání a také funkci kloubů. 

Skvěle ho ovšem lze využít i jako bojovníka proti plísním, a to ať už viditelným, nebo i neviditelným uvnitř organismu, které jsou ale ještě daleko nebezpečnější. Výsledky studií s oreganovým olejem praví jednohlasně, že je schopen ničit nebezpečné mikroorgansmy, a to primárně díky přítomnosti již zmiňovaného carvacrolu. 

Jedná se také o zdroj minerálních látek. Je totiž plný vápníku, horčíku, zinku, železa, mědi, manganu, boru a také vitaminů C a A. Kromě carvacrolu jsou v něm obsaženy také fenoly a nebo thymol, který dokáže zabíjet nemocné buňky a pomáhat v obnově nových. Terpeny zase zajišťují antiseptické, antivirové a uklidňující vlastnosti. 

Na používání tohoto typu oleje by si měli dát pozor především těhotné a kojící ženy. Těm totiž není doporučován. Stejně tak není vhodný pro děti. 

Jak olej vyrobit a užívat?

K tomu, abychom si doma udělali oreganový olej, budeme potřebovat pouze slunečnicový olej a svazek oregana. Následná příprava je pak taková, že se oregano omyje a usuší. Vloží se do skleněné nádoby a zalije olejem, přičemž je třeba, aby oregano bylo zcela zalité. Olej následně necháváme odstát dva dny a láhev vzduchotěsně uzavřeme a odložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano z oleje vyjmeme. Připravený olej dokáže vydržet celý rok. 

Tento produkt se dá ovšem sehnat i ve formě kapsí, kteří obsahují právě olej z oregana, jehož hlavní složkou je éterický olej, který obsahuje carvacrol. Právě tato látka je schopna zabíjet bacily a je přírodním antibiotikem. Na to, abychom si pomohli se zbavením kožních problémů a také žaludečních a trávicích obtíží, postačí, když denně pozřeme dvě kapsle. 

S čím vším ještě oreganový olej pomáhá?

  • žaludeční a žlučníkové problémy
  • infekční průjmy, ale také zácpa
  • zánět středního ucha
  • alergie a astma
  • zklidňuje podrážděné nervy
  • pomáhá srdci pravidelně bít
  • prevence proti křečím v žaludku
  • dezinfekce trávicí soustavy