Holčička se utopila u fotografky doma

Čtyřletá dívenka se utopila v bazénu na zahradě domu.
 

Tragédie se stala dopoledne v rodinném domě v Pitkovicích v Praze. Děti se byly s mateřskou školkou fotit přímo u fotografky doma, během focení se v bazénu na zahradě domu utopila čtyřletá holčička.

Přestože záchranáři byli v jednom z rodinných domů  v pražských Pitkovicích během sedmi minut po nahlášení nehody, stejně se jim nepodařilo dítě oživit. 

"Dostali jsme hlášení o čtyřleté holčičce, která plavala v bazénu a upadla do bezvědomí," vysvětlila tisková mluvčí záchranářů Jana Poštová. "Po příjezdu se záchranáři pokoušeli děvčátko oživit dalších pětačtyřicet minut, bohužel však neúspěšně," dodala Jana Poštová. 

"Mohu potvrdit pouze to, že v Pitkovicích došlo k situaci, která má tragický závěr," vysvětlil tiskový mluvčí policie Tomáš Hulan, který situaci dál nechtěl komentovat. Policie se bude samozřejmě případem dále zabývat. Podle zatím neověřených informací se u fotografky právě fotily děti z místní montessori mateřské školky. 

Je jasné, že bazény jsou pro děti velmi nebezpečné, stejně tak nebezpečné jsou i malé fontánky, zahradní bazénky a nezakryté sudy naplněné vodou na zálivku zahrady. Děti mají těžší hlavu než zbytek těla a když se nahnou a ponoří hlavu do vody, často nemají sílu na to ji pak zvednout. 

Montessori  je speciálním typem výuky, jež se řídí těmito principy: 

  • Podporuje činnosti dítěte
  • Nenapomíná, nedává tresty
  • Není autoritativní a nátlakový
  • Učitel je průvodcem
  • Učitel se snaží nebudovat závislost dítěte na chvále, ale budouvat jeho sebevědomí
  • Uplatňuje princip dělené odpovědnosti (dítěti je poskytována svoboda pouze v těch případech, kdy je schopno s ní adekvátně naložit)