Vybavujeme akvárium: Rybičky jsou základ, ale jaké chceme a co ještě potřebujeme?

 

S rybičkami se sice nepomazlíte tak láskyplně jako třeba se psem. Ale koukat do akvária plného krásně barevných zvířátek je mnohdy lepší než televize. Vybavit takové akvárium ale není vždy jen tak samo sebou. Co tedy musíte vědět, aby nedošlo k "rybí vzpouře"?

Rybičky jsou domácími zvířátky hodícími se pro alergiky anebo do malých bytů a garsonek, kam by se jiná, větší zvířata nemusela vejít. To není nic převratného, tak to zkrátka je. Když jim zajistíte vše potřebné, stačí jim jednou denně nasypat krmení a víc se o ně nemusíte starat. Jsou také skvělým "startovním" zvířátkem pro vaše malé ratolesti, které si každý rok píší Ježíškovi o domácího mazlíčka.

Mohou sloužit i jako živá dekorace vaší domácnosti a každá návštěva bude akvárko obdivovat. Investice do akvárií a ryb však může být opravdu vysoká. Ale nemusí. Za rybičky můžete dát pár stovek, nebo v nich lehce utopíte pár set tisíc. Také záleží na zkušenostech. Za vzácné mořské ryby, na jejichž chov dokonce musíte mít i povolení, dáte nemalé částky a starání se o ně je mnohdy náročnější, než o malé dítě. Nepodceňte ale vybavení, ušetří vám spoustu starostí a problémů do budoucna.

Správné akvárium

Akvárií je v obchodech k dostání nepřeberné množství. Dokonce si ho můžete nechat vyrobit přesně na míru, aby vám dokonale zapadlo do místnosti. Nikdy nekupujte akvárko kulaté. Vypadá sice velice hezky, ale rybky v něm propadají stresu. Velikost akvárka vybíráme dle velikosti a množství rybek, které v něm chceme chovat. Přesné parametry vám jistě poradí každý prodejce ve zverimexu. Nebojte se zeptat.

Pokud měníte třetinu vody a méně, není problém napouštět přímo z kohoutku. Není nutné ji nechávat odstát. Jediný zádrhel může být v náhlé změně teploty vody. Zdravým rybkám to však neuškodí. Mluvíme ale jen o studené vodě. Teplou přímo nenapouštějte, je v ní více bakterií. 

Akvárium neumisťujeme na okno k topení. Hrozí střídání teplot, které nemusí rybičky přežít, a také je zde riziko tvorby řas. Ryby potřebují pravidelnou dávku světla. Nejjednodušší je proto zakoupení akvária s osvětlením zabudovaným přímo v krytu. Světlo zapínáme vždy jen na pár hodin denně, aby měly ryby možnost odpočívat.

Rostlinky, kamínky a dekorace

Než cokoliv do akvária nasypeme nebo umístíme, položíme na dno tzv. výživovou podložku. Slouží k vyživování rostlinek. Na podložku nasypeme písek a nakonec rostlinky. Můžeme přidat i okrasné kameny a dekorace, jako například pirátskou loď apod. S dekoracemi ale pozor. Nic se nesmí přehánět.

Akvárium by mělo simulovat přirozené prostředí rybiček a ne skládku nebo zábavnou pouť. Mezi ideální rostliny pro chovatele začátečníky patří Echinodorus osiris, Echinodorus horemani, Vallisneria asiatica a Vallisneria gigantea. Kameny ani rostlinky nenoste z přírody. Riskujete zamoření celého akvária infekcí.

Filtrace

Filtrace je velice důležitou a nezbytnou součástí akvária. Bez ní se do akvaristiky ani nemá smysl pouštět. Dá se pořídit v různých velikostech (dle velikosti akvárií). Na malé běžné se hodí pěnový filtr, který dostatečně provzdušňuje i čistí vodu.

Topení

Aby se rybám dobře žilo, tak musíme pečlivě sledovat teplotu uvnitř akvária. Nutné je proto pořízení teploměru, který nás na odchylky upozorní. Nejspolehlivějším pomocníkem stabilizace teploty vody je topné těleso s termostatem. Topení vždy vybírejte podle velikosti vašeho akvária.

Rybičky

Než do akvária jakékoliv rybičky dáme, vyčkejme tak týden, než je nasadíme, aby si vše dokonale sedlo a aklimatizovalo se. Někdo doporučuje vyčkat dokonce i měsíc. Týden necháme jít nonstop filtraci, aby se voda pořádně provzdušnila. Rybičky nenávidí chlorovanou vodu. Filtrací se tedy snažíme chlor co nejvíce odstranit.

Akvárium nezapomeneme podložíme měkkou podložkou, například tenkým polystyrenem nebo třeba karimatkou. Zabrání to případnému prasknutí dna nádrže při nerovnosti na podstavné ploše.

Druhy rybiček vybíráme jen takové, které se spolu snesou. Když si rybičky přineseme poprvé z krámu v pytlíku, nevpouštíme je okamžitě do akvárka. Jsou totiž velice náchylné na změny teploty a takováto změna je pro ně velice šoková a stresující. Položte proto nejprve pytlík s rybami na hladinu a čtvrt hodiny hodiny počkejte, až se teploty vyrovnají. Teprve potom rybky vypusťte.

Pro začátek zvolte rybky nenáročné na chov, například čichavce modré nebo zlaté, tetry neonové, danie pruhované, parmičky čtyřpruhé a na dno pak některý z druhů sumečků. Pozor na šneky. Hrozně rádi se přemnožují a mnohdy je těžké se jich zbavit