Veterináři našli v SAPĚ podivné maso! Nikdo neví, odkud je

Podobných incidentů už má SAPA za sebou několik
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pokud právě jíte, dál nečtěte. Myslíme to s vámi dobře, protože tohle je opravdu nechutné a mohlo by se vám udělat špatně. Pracovníci Státní veterinární správy našli v areálu pražské tržnice SAPA maso neznámého původu. 

Kdo se podíval na webové stránky Státní veterinární správy a něco u toho zakusoval, dost možná se mu zvedl žaludek. Veterináři tam totiž zveřejnili fotky hovězího, vepřového i drůbežího masa, které našli při kontrole v tržnici SAPA. Šedesát kilogramů živočišných produktů nebylo nijak označeno, nenacházelo se v originálních obalech výrobce ani nebyly dodány doklady o původu.  

Je ohroženo zdraví lidí

Kontroloři potvrdili, že nebyla zajištěna sledovatelnost a bezpečnost a je nutno mít za to, že existuje reálné nebezpečí ohrožení zdraví spotřebitelů při uvedení těchto potravin na trh. "Vzhledem k tomu, že zmrazené živočišné produkty jevily smyslové změny, veterinární inspektoři provedli znehodnocení uvedených zmrazených živočišných produktů a nařídili neškodné odstranění pro všechny zjištěné produkty." 

Státní veterinární správa má "pod sebou" více než pět tisíc podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi přijdou do styku jinak. Loni uložila pokuty za 28,5 milionů korun.  

Provozovateli tržnice teď hrozí pokuta až deset milionů korun, případ se bude řešit ve správním řízení. Není to přitom zdaleka první podobný průšvih. Na začátku letošního roku tam například veterináři našli maso okousané od hlodavců, na konci roku 2016 se zase podařilo objevit nelegální sklad s pětatřiceti tunami zmrazeného drůbežího masa, ryb a plodů moře. Jen o pár měsíců dříve se podařilo zadržet zásilku 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků, které mířily do SAPY. 

Obchodníkům se zde však taková činnost zřejmě stále vyplatí. I když se loni kontroly v Libuši zpětinásobily a z patnácti provedených kontrol byly jen dvě v pořádku, přesto se zřejmě podaří odhalit jen zlomek nelegálních skladů. Většinou totiž jde právě o to, že jejich provozovatelé nejsou schopni doložit původ masa.