Nebezpečná cholera: Jak moc se musíme v Česku této nemoci bát?

Cholera je velmi nebezpečnou nemocí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V poslední době počet nakažených lidí cholerou stoupá, ovšem spíše se jedná o bezprostředně rizikové země. Jak moc je tato nemoc nebezpečná pro obyvatele České republiky?

Uplynulé měsíce jasně naznačují poměrně znepokojující výsledky. Počet lidí nakažených cholerou je ve světě několik desítek tisíc. Vyskytují se v několika zemích, přičemž nejvíce v Tanzanii a Etiopii. Našich občanů se cholera naštěstí může týkat pouze v případě, že podobně rizikovou zemi navštíví. 

Riziko se samozřejmě velmi snižuje v případě, že se dodržují hygienická opatření. "Doporučujeme využít rad a možnosti vakcinace v očkovacích centrech a při cestování přísně dodržovat hygienická opatření," uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. Roman Prymula. 

Co vlastně tato nemoc znamená?

Cholera je akutní průjmové onemocnění způsobené bakterií Vibrio cholerae. Po poměrně krátké inkubační době (1-5 dnů, někdy i jen několik hodin) postihnou nakaženého intenzivní průjmy, případně i zvracení. 

Onemocnění nastává po požití alespoň 1 milionu bakterií, což je počet, který platí pro zdravého dospělého člověka. Při menším množství nemusí k nemoci dojít, protože jsou bakterie přirozeně likvidovány žaludeční šťávou a do tenkého střeva, kde působí, se vůbec nedostanou. 

Cholera byl popsána již ve starověku, a to v roce 1813 Robertem Rochem, který objevil jejího původce - bakterii Vibrio cholerae. 

Když tam ale proniknou, začnou se množit a produkovat cholerový toxin, který se váže na receptor v buněčné membráně výstelky střeva. Kanál se tím ničí a následkem toho je extrémní sekrece tekutiny přímo do tenkého střeva. Samotná výstelka střevní je ale stále nepoškozená. 

S nemocí je spojena velmi rychle postupující dehydratace, člověka ohrožuje na životě, na místě je antibiotická léčba a především rehydratace infuzní terapií. V našich podmínkách je pro lékaře možné onemocnění zvládnout na jednotce intenzivní péče. Cholera je infekce velmi nepříjemná, nicméně úmrtnost na toto onemocnění je přibližně jedno procento a týká se pacientů, kteří nebyli léčeni.

"Laboratorní vyšetření potvrdila u českých pacientů navrátivších se z Tanzanie jeden případ epidemické cholery, u druhého se jednalo o choleře podobné průjmovému onemocnění. Cholera je spojena s velmi nízkými sociálními a hygienickými standardy, zatímco u nás jsou tyto standardy vysoké, proto šíření cholery v ČR nepředpokládáme," sdělila dále hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Jak se cholera léčí?

Onemocnění se prokazuje formou odebrání vzorku stolie, která se posílá do laboratuře ke kultivaci, což laicky řečeno znamená k vypěstování bakterií na speciální kultivační půdě. Také se prokazuje přítomnost protilátek v krvi nemocného vůči bakterii jako takové, nebo vůči jejímu toxinu. 

U podezření na choleru, což znamená u osob, které trpí průjmy bez horeček a navrátily se z endemických oblastí, je povinná hospitalizace na infekčním oddělení. Samotná terapie se pak zahajuje co nejdříve. Jedná se o rehydrataci, tedy zavodnění pacienta, což mu může zachránit život. 

Lehčí průběh onemocnění stačí vyřešit formou zvýšeného pitného režimu, ve vážnějších případech (při ztrátách váhy nad 10 %) je nutná již zmiňovaná rehydratace infuzemi, která kromě vody doplní do těla také ztracené ionty. 

Složitější průběh cholery se musí řešit pomocí antibiotik, které zabraňují dalšímu množení bakterií v tenkém střevě. Užívají se zejména tetracykliny, může se využít ale také chloramfenikol nebo kotrimoxazol. 

"Při cestování do rizikových zemí radíme občanům řídit se doporučeními epidemiologů – využít nabízených možností očkování a přísně dodržovat hygienická pravidla. V rámci předcházení infekce cholerou používejte výhradně balenou vodu, a to nejen na pití, ale i např. na čištění zubů či omývání ovoce a zeleniny. Vedle vody jsou nejrizikovějšími potravinami mimo jiné i syrové mořské plody," uvádí ministerstvo zdravotnictví.