Kdo zničil dlažbu před kostelem? Kralupští tvrdí, že místní spolek

Dlažba u Kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava má sama o sobě docela zvláštní osud.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nedávno odhalená socha Švejka na náměstí v Kralupech nad Vltavou nevzbuzuje jen pozitivní reakce. Lépe řečeno spolek, který se o to zasadil. Prý mohou za zničenou dlažbu u kostela a z velké slávy byla spíš ostuda. Nebo je vše jinak?

Na sociálních sítích Kralup nad Vltavou se objevil příspěvek, který ukazuje rozbitou dlažbu. Jsou v ní díry a kostky leží jen tak, bez ladu a skladu. Skoro jako by čekaly na demonstranty, kteří by je zvedli. 

Díry v dlažbě měly podle kritického autora komentáře způsobit "Švejkaři", kteří nedávno odhalili sochu známého vojáka z díla Jaroslava Haška. Na slavnostním odhalení se sešlo mnoho lidí a byl i doprovodný program. "Věřím, že rozhodně nebylo nutné postavit občerstvovací šapitó přímo před vchodem do kostela a zbytečně tak poničit nedávno zrekonstruovanou dlažbu. Tohle by rozum nebral ani Švejkovi," stěžuje si Vladimír Brza. Zároveň dodává, že teď předpokládá, že Švejkaři budou stejně aktivní při řešení zničené dlažby a opět udělají sbírku tak jako na samotnou sochu. 

Další, i když už ne tak drsnou kritiku, sklízí spolek také za to, že se snaží tolik spojit Švejka s Kralupami. Přitom onen vztah drogisty Jana Vaňka a Jaroslava Haška neměl v reálu být až tak významným.

Vyloženě legraci si pak dělá Milan Junasek, který navrhuje, že by se možná vedle mohla udělat další lavička se sochou Spalovače mrtvol. "Určitě by se nějaká souvislost s Kralupami vyštrachala, třeba že odtud pocházela tetička pana Kopfrkigla. Ani by to nemuselo stát tak moc, formu na obličej Rudolfa Hrušínského už mají, stačilo by ji jen trochu poupravit."

Chodit se po ní nesmí

Dlažba u kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava má sama o sobě docela zvláštní osud. V roce 2016 dělníci při úpravě povrchu objevili původní dlažbu kolem kostela, která však hodně utrpěla propady a vlněním terénu. Přesto se kostky zachovaly a mozaika je tvořena mramorovými kostkami ve třech barvách. Zbytek se pak doskládal dlažbou novou. Jenže pod ní je písek a vápno a historické kostky jsou příliš drobné, takže se často dostanou ven.

Stačí, aby projelo auto, sešlo se víc lidí a podobně. "Není to naše vina, jde o dlouhodobé problémy," vysvětluje člen spolku, který se oficiálně jmenuje G4. Město realizuje reklamaci a dokonce už stihlo vybrat i technologii opravy dlažby. "Při rozborů vzorků materiálu mezi kostkami byla zjištěna totální absence předepsaných pojících látek. Stačí jen patou "polechtat" kostku a pak ji lze rukou vyndat. Jak se uvolní jedna, sbíráte i ostatní," vysvětluje Kamil Hainc, člen spolku a zároveň i tajemník města.

Kritiku samotnou prý spolek nijak nevnímá. "Ta se k nám nedonesla, máme jen samé pozitivní ohlasy. Projekt soch Švejka není ničím výjimečným, vždyť jeho soch je po světě dalších třiadvacet," dodává Hainc.