Otravné mouchy: Přenáší choleru, tuberkulózu nebo úplavici. Jak se jich zbavit?

Moucha je opravdový nepřítel každé domácnosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přímá úměrnost se nemýlí, čím větší je venku teplo, tím lépe se žije hmyzu. Ten už se pomalu dostává i do našich obydlí a může být hodně nebezpečný. Hodně otravné jsou především mouchy. Co vše mohou přenášet a jak se jich zbavit?

Hmyz v domácnosti obtěžuje snad každého. Snad nejotravnější je pak moucha domácí. Jak se zachováte, když vám sedne na jídlo, sníte ho? Víme, jaká zdravotní rizika vás mohou potkat, a není to zrovna něco, co by se mělo přehlížet.

Mouchy láká do lidských obydlí především fakt, že zde velmi snadno mohou nalézt potravu. Primárně se živí kazícím se masem, ovocem a také odumřelými organismy. Už to by měl být pro vás všechny dostatečný impulz k vyděšení, když si sedne na váš oběd. 

Zdání klame

Možná byste si mysleli, že je moucha úplně jednoduchým živočichem, opak je ovšem pravdou. V první řadě stojí za velkou pozornost její komplikované oči, které se skládají z tisíce čoček a díky nim a velkému zornému poli reaguje tak rychle na pohyb, a právě proto se tak složitě chytá. Jednotlivé čočky však nejsou schopné ostřit, a proto moucha vidí své okolí rozmazaně. 

Ač se jedná o likvidátora organického odpadu, tak u ní potravinový řetězec nekončí, spíše naopak. I ona je potravou, a to zejména pavouků a žab. 

Moucha je nebezpečným přenašečem

Tento druh hmyzu sice není schopen přežít déle než jeden měsíc, nicméně i za těch pouhých třicet dní dokáže napáchat skutečně velké škody a třeba i nakazit člověka nepříjemnými a dokonce leckdy také velmi nebezpečnými chorobami. 

Moucha domácí má jeden pár blanitých křídel. Dospělí jedinci mají délku 6-12 mm. Jejich hrudník je šedivý se čtyřmi podélnými tmavými čarami na zádech. Spodní část břicha mají žlutou a celé tělo pokryté chlupy. 

Na své končetiny totiž dokáže nasbírat velké množství mikroorganismů. Infekce se tak může velmi snadno přenést na jídlo, na kterém se rozhodne odpočívat a nakrmit se jím. Velké množství výzkumů potvrzuje, že na nohách jedné mouchy se dá najít až 5 milionů choroboplodných zárodků.

Něco podobného je hodně děsivé, že? Nepozorovaně jste pak pod možnou palbou nemocí, jako je například velmi nebezpečná tuberkulóza, cholera (spíše v Africe), tyfus nebo také úplavice. 

Někdo si řekne, že mu je jídla líto a nechce jej vyhodit, nicméně je třeba si uvědomit, co vše může konzumace podobných potravin způsobit. Kromě již výše zmíněných závažných trablí tu pak jsou i menší, ovšem nikoliv méně nepříjemné problémy.

Hrozí vám take infekce oka, kůže nebo také hodně nepříjemné střevní potíže, které se mohou projevovat průjmem a také silným zvracením. Moucha je navíc schopna do vašeho těla dostat také červy různých dalších parazitů. 

Jak se mouchy zbavit?

Základem je samozřejmě udržování čistoty, která není zrovna něčím, co by moucha a obecně hmyz kvitovali. Zbytky jídla ideálně zavazujte do sáčku nebo je rovnou odneste do popelnice. Nikdy nenechávejte v kuchyni žádný pokrm nepřikrytý. Nikdy totiž nevíte, kdy vám na něj moucha usedne. 

Jak mouše zničit život? Zkuste talířek s nakrájenou muchomůrkou červenou posypanou solí. Mouchy její vůni nenávidí a raději se přestěhují do domácnosti, kde si budou moci užívat v lepším prostředí. 

Existují i některá opatření. Velmi efektivní jsou sítě proti hmyzu, ač je pravdou, že také hodně nákladné. Pokud se ale utěsní všechny škvírečky, pak se k vám moucha ani jiný všetečný hmyz nedostane. 

Hodně se mluví také o pěstování bazalky. Její vůni totiž mouchy nemusí a vyhýbají se jí jako čert kříži. Samozřejmě se stále používají i mucholapky či různé chemické a toxické cesty. U much je hlavním problémem, že se množí opravdu velmi rychle a zbavit se jich nadobro je jednoduše takřka nemožné.