Jako v pojízdném skleníku: Poděbrady jsou pro řidiče zlým snem

Poděbradsko sužují kolony
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stát v koloně a čekat na zelenou na světlech. To je určitě snem každého řidiče, když je venku tropické vedro! V Poděbradech bohužel realita, přitom se to tu opakuje stále dokola. Šoférům teď došla trpělivost a chtějí okamžitě zjednat nápravu. 

Je to jako přes kopírák a řidiči v Poděbradech zažívají nepříjemné déjà vu. Stejně jako minulý rok totiž tráví desítky minut u semaforů. Tentokrát na ně nepříjemná světla čekají u kruhového objezdu u nákupního centra. A to se jim samozřejmě nelíbí.

Především řeší, proč se opravy povrchů jednotlivých silnic nevyřešily už loni najednou. "Mají mě za pitomce? Na sluníčku skoro padesát stupňů a oni nás nechají čumět na červenou, která tam byla snad osm minut. A kde je nějaký dělník, proč nemakají? Asi je jim horko, nedivím se. Ať s tím něco udělají, tohle je o zdraví," rozčiloval se včera Dominik Lhotský. Není "v tom" zdaleka sám. 

Čekání a zase jen čekání

Pravdou je, že to je trochu postavené na hlavu. Místo, aby se pracovalo, když je provoz nižší, nejvyšší počet uzavírek a omezení je právě kolem léta. A v Poděbradech bude hůř. Nejen, že počínaje minulým týdnem začalo Ředitelství silnic a dálnic opravovat část úseku silnice od kruhového objezdu u nákupního centra směrem na Pňov po kolínském tahu a průjezd je tu docela bojovka, protože je možný pouze v rámci kruháče kyvadlovou formou v rámci jednoho směru (buď od Nymburka na Kolín, nebo v opačném gardu). 

Ale třeba v takovém směru od Prahy a od centra Poděbrad se ke zmíněnému "kulaťáku" šoféři dokonce nedostanou vůbec. Výjimku tvoří pouze vozy, které míří do obchodního centra. Obě dostupné strany jsou celé dny plné kolon před semafory a někteří řidiči, kteří cestují ve špičce, si dokonce počkají i desítky minut. A to je opravdu velká slast v teplotách přesahujících třicet stupňů.  

Najednou to prý udělat nešlo

Kdy tahle paseka skončí? No, jen tak to nebude. Řidiči se budou muset obrnit pevnými nervy ještě minimálně na dva týdny. "První polovina oprav by měla být ukončena 2. června, následně se bude opravovat druhý pruh. V tomto případě mají dělníci skončit s pracemi 13. června," zní z poděbradské radnice. 

Selský rozum samozřejmě řidičům říká, proč se všechno neopravilo minulý rok najednou, když už byl úsek také zavřený? "Loni se opravoval povrch silnice přímo na kruhovém objezdu, nyní se opravuje silnice za ním. Najednou to nešlo udělat," reagují na kritiku šoférů neoficiální radniční stránky. Oficiálně se město od problému distancuje. "Komunikace spadá pod Ředitelství silnic a dálnic, my s tím nic nenaděláme," tvrdí starosta Ladislav Langr. Na ŘSD se však k žádnému velkému vysvětlování příliš nemají. Na volání nikdo nereaguje, dokonce ani na mailový dotaz. 

Existuje jiná možnost?

Ve hře jev každém případě otázka, jak se řidiči, kteří jedou z Poděbrad na Prahu, dostanou na svou trasu, když je cesta ke kruháči uzavřená? Stejně tak mají problém i šoféři od Prahy nebo Sadské do Poděbrad, tudíž v opačném směru.

V rámci prvního případu je třeba zahnout u čerpací stanice v Kluku směrem doleva právě do poděbradské čtvrti. Ukazatele je pak jednoduše navedou až na přípojku do Kolína, kde se zařadí do kolony před semaforem. Tímto směrem se lze na kruháč dostat a na něm se pak dá odbočit směrem na Prahu. V opačném případě je navedou oranžové šipky ze Sadské na Nymburk a do Poděbrad, a to formou objížďky od Nymburka. 

Je to velmi komplikované, že? Je dost možné, že se někteří řidiči rozhodnou, že místo úmorného cestování v "pojízdném skleníku" raději zvolí pro dopravu autobus nebo vlak. Ono v tomto případě jde asi komfort stranou. Takové kupéčko ve vlaku je určitě lepší, než rozpálené auto.