Hrozba jménem oxid uhelnatý. Otravy jsou ve vedrech mnohem častější

Bez chuti, bez zápachu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Většina z nás si vůbec neuvědomuje, jak moc riskujeme. Otrava oxidem uhelnatým přichází plíživě, o to rychleji však udeří. V horkých dnech se přitom nebezpečí ještě stupňuje. To, co se dá nejprve považovat jen za běžnou bolest hlavy nebo počáteční příznaky chřipky, nás ve finále může zabít.

Jsme zkrátka nepoučitelní. Doslova ze všech stran se na nás valí rady odborníků, abychom si pořídili detektory na únik oxidu uhelnatého. V mnoha případech to však stále nepadá na úrodnou půdu. Stojí přitom jen několik stovek, jejich instalace je poměrně snadná a mohou zabránit tragédii. Teplé počasí navíc vytváří nepříznivé podmínky pro odvod spalin, a tím se velmi zvyšuje riziko otravy CO.

Začíná to nevinně

Čísla jsou přitom alarmující. Ročně se v Česku CO otráví více než dvě stovky osob, padesát z nich musí být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče. Mnohem smutnější je, že oxid uhelnatý si u nás každý rok vyžádá více než sto obětí na životech.

Začne to naprosto nevinně, bolestí hlavy a nevolností. Když záchranáři dorazí včas, je to samozřejmě dobře. I tak se ale někdy nestačí divit, jaké hodnoty jim aktivovaný hlásič CO, který mají v povinné výbavě, naměří. 

Oxid uhelnatý je prudce jedovatý plyn bez barvy, chuti či zápachu. Vzniká typicky při nedokonalém spalování plynu v domácích spotřebičích, jako jsou průtokové ohřívače nebo etážová topení. Přes veškerá opatření má v Praze oxid uhelnatý na svědomí každoročně několik obětí.

Zachránila ji náhoda

Alarmující je i případ z nedávné doby, kdy zavolala na zdravotnické operační středisko žena s tím,
že je celé její rodině nevolno, necítí se dobře a v jejich domě se předchozí den opravoval plynový kotel. Operátorka situaci vyhodnotila tak, že by se mohlo jednat o otravu oxidem uhelnatým, což záchranáři společně s inspektorkou na místě prokázali. Celou rodinu vyšetřili a s ohledem na přetrvávající zdravotní potíže transportovali k hyperbarické léčbě do kladenské nemocnice. 

Záchranáři zároveň zkontrolovali všechny obyvatele domu. Šlo celkem o jedenáct osob, jejichž stav nevyžadoval nemocniční ošetření. Zarážející je, že nikdo v celém domě neměl nainstalovaný detektor oxidu uhelnatého. K většímu neštěstí nedošlo pouze náhodou. Volající se obrátila na linku 155 poměrně včas, takže život postižených ohrožen nebyl. Pokud by ale k otravě došlo například v noci ve spánku, mohly být následky mnohem tragičtější. 

Pražská zdravotnická záchranná služba proto důrazně doporučuje dodržovat pravidelné kontroly plynových spotřebičů i komínů a současně také instalaci dnes už běžně dostupných a levných alarmových čidel, která mohou obyvatele bytu včas varovat. Ne vždy totiž situace končí šťastně.

Velký test koupacích návleků: Sádrou to nekončí aneb jak si užít léto se zlomeninou. Čtěte zde.