Harasov se po 100 letech opravuje, miloval ho i Oldřich Nový

Scházela se zde pražská smetánka..
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Všichni zasvěcení z Mělnicka, ale vlastně i každý milovník historie, sledovali s obavami osud krásné památky. Hotel Harasov zažil těžké období, střídání majitelů a dlouhá léta bez rekonstrukce. Teď se blýská na lepší časy. Kolik bude stát celková oprava a které hvězdy milovaly místní kuchyni i luxusní prostory?

Můžeme jednoznačně říct, že stavba hotelu na takto malebném místě se jistě vyplatila. Údolí je kryté ze všech stran a otevírá se jen k jihu, což mu zaručuje dostatek světla a tepla během dne. Hotel má navíc výbornou polohu u obce Vysoká, nachází se 50 kilometrů od Prahy a 10 kilometrů od Mělníka. To byl také důvod, proč se tam jezdila rekreovat prvorepubliková pražská smetánka. Jenže to je doba dávno minulá. Co se s historickou budovou děje dnes?

Z kroniky z roku 1915 víme, že hotel byl opravdu exkluzivní. Nabízel 26 moderně zařízených pokojů s balkóny. Velký Máchův sál pak sloužil jako místo, kde se všichni hosté scházeli. Kuchyně hotelu byla prý výborná a ceny mírné, pro hosty byl dostupný telefon, což bylo velmi moderní. 

Od chátrání až k nové naději

Oblíbeným místem, kde lidé hledali odpočinek, byla osada Harasov vždy. Důvodem je krásná vodní plocha hned vedle. Původně se jí říkalo Novomlýnská tůň, dnes je to harasovský rybník. Ale od začátku. Právě kvůli množství lidí, co si chtěli užít plavání a relax u vody, dostal koncem 19. století tehdejší majitel panství kníže Bedřich Lobkowicz nápad vystavět na břehu hotel. 

Pojmenoval ho po nedalekém zaniklém hrádku Harasov, později se tímto názvem začalo označovat i blízké okolí hotelu, který rychle vyprodával všechny pokoje na rok dopředu. Přijížděly sem i velké filmové hvězdy, jako například Oldřich Nový. Ten si místní prostředí doslova zamiloval.

S komunismem spadl hotel pod státní správu a byl nejprve majetkem Středočeských energetických závodů a pak Pražských energetických závodů. Koncem 80. let proběhla jeho rekonstrukce, jenže oprava se nakonec ukázala býti pouze povrchovou. Dřevo bylo napadeno houbou a rekonstrukce by se počítala v milionech.

Projekt obnovy Harasova bude stát kolem 60 milionů korun. 

V rámci restitucí byl hotel vrácen původnímu majiteli. Ten měl připravené projekty, jenže zemřel a hotel zdědilo více vlastníků. Ti se však nemohli shodnout, co s ním, a tak budova dál chátrala. Později hotel vlastnila společnost registrovaná jako Harasov a.s.. Hotel se nakonec dva roky prodával, než našel svého kupce. "Součástí nabídky byly i okolní čtrnáctihektarové pozemky, tůň, parkoviště i velký nedostavěný srub," popisuje starostka Vysoké, ke které Harasov územně patří, Elena Maryšková.

Objekt za 15 milionů koupil Jan Veselý, místopředsedou Okrašlovacího spolku Kokořínska. Rodina Veselých se okamžitě nechala slyšet, že chce celý areál zcela obnovit, což se ostatně už ukazuje, protože rekonstrukce je v plném proudu.

Krásné vzpomínky
"Pamatuji si, když byl v provozu. Byla jsem malé dítě, jsem ročník 1979! Když jsme se chodili na Harasov koupat, do hotelu jsme si chodili pro limonádu. Vždy tam byly spousty lidí. Z vyprávění vím, že za doby své slávy do hotelu jezdili pravidelně páni sedláci s kočáry s koňmi, z Vysoké a Chodče," vypráví pamětnice Alice Börnerová.

Oprava přitom jistě není nic jednoduchého, nejde ji "prostě nějak udělat" a případně nehodící se části zbourat. Budova je totiž už od 90. let památkově chráněná a všechny opravy musí probíhat ve spolupráci s památkáři. "Chápeme historickou hodnotu hotelu a nejsme s památkáři ve sporu," pochvaluje si Jan Veselý. Což potvrzují i památkáři. 

"Tam nejsou žádné problémy. Majitel je rozumný a navíc budova byla ve špatném stavu. Není důvod si stěžovat, nic tam neničí," vysvětluje stanovisko památkářů Dita Rubičková, která má na starosti vztahy s veřejností. 

Rodina, která nemovitost koupila, má v plánu rekonstrukci nejen samotné budovy, ale také dostavbu srubu a celkové zvelebení okolí. To znamená úpravu terénu kolem, ale i starost o zeleň.  "Úkolem letošního roku bude nová střecha," vysvětluje Veselý. "Co nás trápí, jsou neustále se opakující nezvané návštěvy hotelu i srubu," říká s tím, že oplocení zjevně některé lidi neodradilo. Podle majitelů nejde jen o zloděje, kteří si chtějí něco z budovy odnést, ale i o ty, kteří jsou zkrátka zvědaví na to, jak to vypadá uvnitř.

Jinak je však všechno, zdá se, v naprostém pořádku. Ke všeobecné spokojenosti se přidává i město. "Jsme moc rádi, že se budova opravuje," potvrzuje starostka Elena Maryšková.  "My jsme o koupi objektu nikdy neuvažovali, neměli bychom na to jako obec finanční prostředky," dodává.