Prý se podíleli na smrti pacienta, dnes pracují v nymburské nemocnici. Vadí to někomu?

Nymburk zatím další kroky nepodniká
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Trojice lékařů byla zatím nepravomocně odsouzena za to, že se podílela na smrti pacienta. Je normální, aby tito lidé stále pracovali v nymburské nemocnici? Jak situaci vysvětluje samotné zařízení a jak se k případným problémům staví kraj?

Minulý rok byli nepravomocně odsouzeni za podíl na smrti pacienta a následné falšování dokumentace, která měla jejich pochybení zakrýt. Nicméně stále jsou členy nymburské nemocnice. Vadí to někomu, nebo je to normální?

Primář Václav Hulínský se proti dvouleté podmínce, kterou vynesl nymburský soud, rozhodl odvolat. Zda podobně učiní i další dva lékaři, kterými jsou Michal Křižanovič a Tamara Malcevová, zatím není jasné.

VÍTE, ŽE… Historie nymburské nemocnice sahá až do 19. století. Byla dokončena v roce 1881 a 14. prosince tohoto roku jí ministerstvo udělilo status veřejného všeobecného ústavu?

Křižanovič dostal od soudu dvouletou podmínku a také stejně dlouhou dobu na zákaz výkonu funkce lékaře. Malcevová, která měla mít podíl na následném falšování dokumentace, si vyslechla podmínku dlouhou osmnáct měsíců. Po vynesení verdiktu si oba nechali lhůtu na rozmyšlenou, podobně reagoval i státní zástupce.

Jaká je reakce nemocnice a kraje?

Nymburská nemocnice je nyní pod velkým drobnohledem. Sleduje ji hlavně kraj, ale samozřejmě také pacienti, kteří nyní nemají v ústav důvěru. Samotní zástupci nemocnice nemají problém s tím, že u nich pracují zmínění lékaři.

"Podle našich informací nejsou rozsudky pravomocné, a proto také nebyly podniknuty žádné kroky ze strany vedení nemocnice," sdělila nám mluvčí zařízení Pavlína Stránská. "V nemocnici momentálně panuje naprosto standardní atmosféra." 

Jako jediný nedostatek tak vidí nedostatek personálu. "Sice bychom stejně jako další nemocnice uvítali posílení některých oddělení, ovšem nepotýkáme se s tím natolik, abychom je museli zavírat. Žádný jiný problém nevidíme."

Na kontrolu sem dorazili i zástupci kraje, aby se o bezproblémovosti přesvědčili na vlastní oči. Oficiálním předmětem kontroly bylo hlavně ověření dodržování zákona o podminkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Tím neoficiálním pak touha zjisti, jak funguje nemocnice s výše zmíněnými lékaři a zda se raději pacienti neobracejí na jiné nemocnice.  

Nemocnice i modernizuje
Pořídila pro své pacienty dva zcela nové přístroje, které zjednoduší a zpřesní diagnostiku onemocnění dýchacích cest a také zvýší kvalitu vyšetření pacientů. Jedná se o bodypletysmograf a analyzátor vydechovaného oxidu dusnatého, který se nemocnice chystá koupit v nejbližší době. 

I proto bylo provedení kontroly tak trochu na "tajňačku" a nemocnice o něm tedy nebyla předem informována. "Na místě nebyly zjištěny žádné další nedostatky v zajištění interní lůžkové a ambulantní péče. Ani žádná další pochybení ani porušení zákona," uvedl mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař. 

"Fakticky byli zkontrolováni všichni zaměstnanci, kteří byli v tu dobu přítomni. Byla ověřena jejich totožnost dle rozpisu služeb a pracovně právních smluv. Při kontrole nebyly shledány žádné nesrovnalosti," dodal.

Pacienti však takovým optimismem nehýří. "Nevím, nechtěla bych tam. Jestli jim tam někdo umřel, tak raději dál od takového zařízení. Tím spíš, když stále doktory tahají po soudech," má jasno paní Alena Vaňková. Není zdaleka sama, kdo má takový názor. Ovšem je také řada lidí, kterým to nevadí, prý se "to občas stane". 

Jak to vlastně tenkrát bylo?

Kauza se odehrála minulý rok. Jednalo se o případ pětaosmdesátiletého pacienta, který byl do nymburské nemocnice převezen v květnu 2016. Doktor Křižanovič tenkrát údajně přehlédl, že má muž cukrovku, a ten tak prý několik dní nedostával inzulin. 

Jeho stav se začal postupně zhoršovat a z komunikativného člověka schopného pohybu se stal pacient, který byl v diabetickém kómatu. Křižanovič prý i přesto vydal doporučení propustit ho zpět do páteckého domova pro seniory, což podle dostupných informací schválil i den předtím na vizitě sám primář. 

Ač doktor Křižanovič na svou chybu záhy přišel, prý neučinil dostatečné kroky k tomu, aby ji jakkoliv napravil. Nemocný muž byl následně transportován záchrannou službou zpět do nemocnice a tam zanedlouho zemřel. Primář s lékařkou Malcevovou se údajně snažili pochybení kolegy zamaskovat výrobou falešné diakarty, na níž zanesli pravidelné podávání inzulinu. Každý nechť si udělá obrázek sám, zda by se mu do takové nemocnice chtělo...